Volledig scherm
Belangstellenden tijdens het bezoek van burgemeester Geke Faber aan de Vomar supermarkt in de wijk Poelenburg, © ANP

Maatregelen in Zaanse wijk Poelenburg flink opgeschroefd

De gemeente Zaanstad, de politie en het openbaar ministerie hebben besloten extra maatregelen te nemen in de Zaandamse wijk Poelenburg. Met de maatregelen moet de overlast - veroorzaakt door een groep Turks-Nederlandse jongeren onder aanvoering van de vlogger Ismail Ilgun - worden aangepakt. De beslissing is genomen tijdens een Driehoeksoverleg, dat vandaag plaatsvond.

Volledig scherm
Ismail Ilgun ©

Er zal extra cameratoezicht worden ingezet in gebieden in Poelenburg waar de groep jongeren voor veel overlast zorgt. Dat is onder meer rondom de supermarkt Vomar aan de E. Heimansstraat, waar vernielingen werden aangericht. 

Ook zal er worden opgetreden tegen samenscholing op basis van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Dit betekent dat personen die binnen het gebied niet de aanwijzingen van de politie opvolgen, kunnen worden weggestuurd, bekeurd of aangehouden. Als ze toch blijven terugkomen, kan een gebiedsverbod worden opgelegd.

Volledig scherm
Op een ruit van de vomar werd onder meer een hakenkruis aangebracht. Verder staat te lezen: 'Wat jullie weik ons land' © ANP Handouts

Onopvallend
De surveillance van de politie, die extra zal worden opgevoerd, gaat zowel opvallend als onopvallend plaatsvinden. 

Volgens burgemeester Faber is de overlast aantoonbaar groter geworden, zowel voor buurtbewoners als voor de supermarkt Vomar, die onder meer te maken heeft met een forse toename van winkeldiefstal. Ook voelen de medewerkers van de winkel zich bedreigd door de groep jongeren.

Bedreiging
Gisteren werd bekend dat gemeenteraadslid Juliëtte Rot (Democratisch Zaanstad) bij haar woning in de wijk Poelenburg bedreigd is door de groep jongeren. Ze heeft aangifte gedaan.

,,De wijze waarop een raadslid van de gemeente door de groep jongeren wordt lastiggevallen, maakt dat een stevige aanpak op zijn plaats is", zegt Faber.

Volledig scherm
De groep jongeren op bezoek bij Pauw, waar enkele van hen weigerden hun zonnebril af te zetten ©

'Negatieve shit'
De bedreiging van het raadslid en de vernieling van de supermarkt zijn voorbeelden van incidenten in de wijk. Ook werd er een persoon door de groep van zijn fiets getrokken. Hiervoor is vandaag een 17-jarige jongen uit Zaandam aangehouden. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van mishandeling. 

Die gebeurtenissen in Poelenburg worden vastgelegd door Ismail Ilgun. Ruim 50.000 internetters zijn geabonneerd op de vlogs van deze Turkse Nederlander. Zijn laatste bijdrage van zondag werd 167.000 keer bekeken, nog niet de helft van de aantallen die de video's vorige week behaalden.

Ilgun is populair op sociale media, en noemt de kritiek van onder anderen premier Rutte ('Dit is tuig van de richel') 'negatieve shit' en zegt in zijn laatste vlog dingen als 'De overheid hebben wij niet nodig' en 'Zo geweldig dat ik met deze kleine camera de macht heb'.