Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong. © Shody Careman

Mama Mazzel

ColumnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Als er iets is waar ik in het eerste jaar als moeder achter ben gekomen, is dat Nederland nou niet zo vooruitstrevend is als we denken. Ik zou vrouwen die net zwanger zijn willen vragen om de komende maanden te turven hoe vaak er aan hen gevraagd wordt hoe zij het na de bevalling allemaal gaan doen, en hoe vaak die vraag aan de aanstaande vader gesteld wordt.

En kijk eens hoeveel de vrouw kan lezen over het krijgen van een kind - boekenkasten vol - en vergelijk dat met de summiere info waar de man het mee moet doen. Hij hoeft het kind er niet uit te persen, maar desalniettemin gun je hem meer voorbereiding dan een ludieke papacursus waarbij hij leert een luier te verschonen.

Je kunt het klein bier noemen, maar het zijn allemaal dingen waardoor de opvoeding nog altijd een vrouwenzaak lijkt, en de man aan de zijlijn een ondersteunende functie mag uitoefenen. Terwijl ik die mannen zoveel meer gun.

Zo heeft babygigant Prenatal dezer dagen de Mama Mazzel-dagen, een paar dagen vol voordeel. Een knap staaltje gendernormatief denken. Geen bouwgigant haalt het meer in zijn hoofd om Mannenklusweken in het leven te roepen en in de reclames voor sportzenders zie je inmiddels zowel mannen als vrouwen naar voetbal kijken. Maar in de babywereld is het nog altijd louter de mama die aangesproken wordt als er korting wordt gegeven op autostoeltjes en rompers.

Nu zijn het misschien ook vaker de mama's die de rompers kopen. Maar bij autostoeltjes durf ik dat niet te zeggen. Die fixatie op mama is niet meer van deze tijd. Er zijn tegenwoordig genoeg kinderen die twee papa's hebben.

Als je de ongelijkheid tussen vaders en moeders wilt opheffen, zul je allereerst wat moeten doen aan het summiere vaderschapsverlof. Maar daarnaast moeten we kritisch kijken naar de boeken, cursussen en al die andere babygerelateerde zaken die alleen de ouder met de baarmoeder aanspreken en de vader links laten liggen.

Maak er gewoon de Ouder Opruimingsdagen van, Prenatal. Je vergroot er je afzetmarkt ook nog mee.