Volledig scherm
© ANP

Massale kraanvogeltrek over Nederland

Door de zachte winter en het vroege voorjaarsweer trekken kraanvogels momenteel met tienduizenden over Nederland. Die jaarlijks terugkerende trek is anderhalve week vroeger dan vorig jaar. De dieren zijn onderweg van hun overwinteringsgebied in Frankrijk en Spanje naar de broedgebieden in Noord-Europa.

Tot kwart over vijf vanmiddag werden al 421 groepen overvliegende kraanvogels geteld van in totaal 28.840 exemplaren, zo meldt waarneming.nl op Twitter. De kraanvogels trekken vooral over het (zuid)oosten van Nederland (Twente en de Achterhoek) richting het Noorden van het land en Duitsland. 

In maart 2013 kwam de eindstand volgens de waarnemingssite uit op ruim 100.000 kraanvogels die naar jaarlijkse gewoonte met luid getrompetter via Nederland richting Scandinavië, Polen en de Baltische Staten vlogen. 

Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de kraanvogels massaal over Nederland vliegen. Daarvoor trokken ze grotendeels over Duitsland richting het Noorden en Oosten. Die koersverandering werd en wordt ook nu weer toegeschreven aan de sterke oostelijke wind in Duitsland die de vogels meer naar het westen blaast richting Nederland.   

Sovon Vogelonderzoek Nederland noemt de kraanvogeltrek een van de meest imposante natuurverschijnselen van Europa. 'De aanblik van hun machtige V-formaties in combinatie met het joelende, trompetachtige roepen van honderden vogels doet alle vogelaarsharten sneller kloppen,' zo meldde de particuliere gegevensbeherende organisatie voor ornithologie in maart vorig jaar op de site natuurbericht.nl