Volledig scherm
© AFP/AD

Medewerker NASA vast vanwege verdenking banden Gülen

Een bezoek aan zijn familie is voor een Amerikaanse medewerker van de ruimteorganisatie NASA geëindigd in  een Turkse cel. De Turkse autoriteiten hebben Serkan Gölge opgepakt omdat hij banden zou hebben met de beweging van geestelijk Fethullah Gülen.

De gouverneur van de provincie Hatay, waar de 36-jarige man werd ingerekend, vertelde journalisten dat een tip leidde tot de arrestatie. Binnen de 'Fethullahistische terreurorganisatie' (FETÖ), zoals de Turkse autoriteiten en media de beweging van Gülen steevast noemen, zou de opgepakte man zich hebben beziggehouden met encryptie, het versleutelen van gegevens.

Het door de staat gerunde persbureau Anadolu Agency meldt dat het gaat om de 36-jarige  Serkan Gölge.  De man zou ook gestudeerd hebben aan een aan Gülen gelieerde school in Hatay.

Couppoging
Na de mislukte staatsgreep van vorige maand bepaalde president Recep Tayyip Erdogan dat staatsinstellingen, maar bijvoorbeeld ook het onderwijs, gezuiverd moeten worden van aanhangers van Gülens Hizmet-beweging. Die zou achter de couppoging zitten. Van Amerikaanse zijde is nog niet op de aanhouding gereageerd.

De gefaalde staatsgreep zorgt ook voor consternatie in Nederland tussen aanhangers van president Erdogan en de Gülenbeweging. Het ministerie van Onderwijs gaat scholen de komende tijd tips sturen hoe om te gaan met spanningen in de klas tussen Turkse kinderen.