Volledig scherm
Reddingwerkers nabij Place de la Republique. © AFP

'Meer dan 100 doden na gijzeling Parijse concerthal Bataclan'

UpdateBij een gijzeling in de Parijse concerthal Bataclan zijn vrijdagavond mogelijk minimaal 100 á 135 doden gevallen, zo meldt de politie volgens persbureau AP en Franse media. De gijzeling was rond 01:00 uur voorbij, nadat de politie het gebouw had bestormd. Daarbij zijn drie terroristen gedood.

Wat weten we tot nu toe?
- De gijzeling vond plaats in de concertzaal Bataclan aan de Boulevard Voltaire in Parijs
- Er zouden zes á acht gijzelnemers zijn geweest
- Zij schoten volgens ooggetuigen tien minuten lang zonder iets te zeggen op mensen in de zaal, daarnaast gooiden ze mogelijk explosieven
- Zij waren volgens ooggetuigen niet vermomd
- Rond 01:00 uur op zaterdag was de gijzeling voorbij, nadat de politie het gebouw had bestormd
- De politie en ooggetuigen spraken van een 'slachting' en een 'bloedbad'
- Bij de gijzeling vielen minimaal 100 á 135 doden
- In de zaal vond vrijdagavond een concert plaats van de garagerockband Eagles of Death Metal
- Het is niet duidelijk hoe het met de bandleden gaat

Na middernacht zouden meerdere mensen per brancard uit het gebouw zijn gehaald. Vanwege de veiligheid mochten Franse media vanaf 00:45 uur niet meer live uitzenden vanaf de locatie.

Een politieman sprak achteraf van een slachting; de aanvallers zouden niet alleen op de concertbezoekers hebben geschoten, maar ook explosieven naar hen hebben gegooid. Het aantal doden zal naar verwachting nog fors stijgen.

Uit de eerste ooggetuigenverklaringen blijkt dat er zes á acht gijzelnemers in het gebouw waren. Zij droegen volgens ooggetuigen die op CNN hebben gesproken geen maskers of vermommingen en zouden opvallend jong zijn.

De gijzelnemers zouden tien minuten lang zonder iets te zeggen op de aanwezige menigte hebben geschoten, evenals op de politie, die terugschoot. Daarbij zou zouden gijzelnemers 'allahou akbar!' ('God is de grootste!') hebben geroepen.

Ooggetuigen spreken van een 'bloedbad'. Bij de schietpartij zou een journalist van de Franse krant Le Monde in zijn schouder zijn geraakt. Het gaat naar omstandigheden goed met hem. Een van de gijzelnemers in het gebouw zou ook explosieven bij zich hebben gehad.

Noodtoestand
Vrijdagavond speelde Eagles of Death Metal, een garagerockband, in de zaal. Het is nog niet duidelijk hoe het met de leden van de band gaat, zo meldt het management op Twitter.

Burgemeester Anne Hidalgo is inmiddels aangekomen bij Bataclan. Minimaal 200 soldaten zijn naar het tiende en elfde arrondissement in Parijs gestuurd om 'deel te nemen aan het veiligstellen van de regio', aldus de militaire gouverneur van Parijs.

De Franse president Hollande riep rond middernacht de noodtoestand uit voor Frankrijk en kondigde aan dat de grenzen van het land worden gesloten.

Lees alles over de gebeurtenissen in Parijs in ons liveblog en ons dossier.