Meisje Gelila geboren na reddingsactie marinefregat

Bij de reddingsactie van 244 vluchtelingen door het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Van Amstel is gisteravond een baby geboren. De Eritrese moeder was in de buurt van Kreta van een zinkend schip uit zee gehaald.

Volledig scherm
Militairen halen eerst de kinderen van het gammele bootje © Koninklijke Marine

Het meisje heeft de naam Gelila gekregen. Dit betekent volgens haar moeder 'from the ocean'. Nooit eerder is er een vrouw bevallen op een Nederlands marineschip. Medisch personeel moest dus het nodige improviseren; zo is van een Curver wasteil een wiegje voor het meisje gemaakt. ,,Maar je moet er niet aan denken dat de vrouw zonder privacy op die andere boot had moeten bevallen'', zegt een woordvoerster van de marine.

Geen geboorteplaats
Volgens kapitein-luitenant ter zee Dick van der Neut is het kindje fragiel, maar maken moeder en kind het goed. Gelila kwam om half acht gisteravond ter wereld. Omdat het kindje op zee is geboren, heeft ze geen geboorteplaats. In plaats daarvan is nu de GPS-positie genoteerd: 36°38'11N 014°37'45E.

De vluchtelingen werden zo'n 75 mijl ten Zuidwesten van Kreta gespot door een vliegtuig van de Italiaanse kustwacht. De Van Amstel was op dat moment al onderweg naar Italië met 197 vluchtelingen die eerder die dag van een gammel bootje waren gered.

Gezonken
De hulp kwam geen moment te vroeg, want nadat alle opvarenden waren gered, zonk het bootje naar de bodem van de zee. De vluchtelingen vertelden dat ze al 18 dagen op zee dobberden en enkele tussenstops hadden gemaakt om anderen op te pikken. Vier vluchtelingen waren er zo slecht aan toe dat ze moesten worden opgenomen in de ziekenboeg met uitputtings- en uidrogingsverschijnselen. Alle 441 mensen zijn in Sicilië aan land gebracht.