Volledig scherm
Angela Merkel tijdens haar speech voor het Duitse parlement © epa

Merkel: Vermijd escalatie en werk aan vredesplan Syrië

Het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkije mag niet leiden tot escalatie van het conflict in Syrië. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag gezegd tijdens een speech in het Duitse parlement.

Quote

Ik heb de Turkse premier gevraagd alles te doen om de gemoederen tot bedaren te brengen

Angela Merkel

,,Natuurlijk heeft ieder land het recht zich te verdedigen", zei Merkel. ,,Maar we weten hoe gespannen de situatie is in Syrië en de gebieden eromheen. Daarom heb ik de Turkse premier gevraagd alles te doen om de gemoederen tot bedaren te brengen."

Strijd voeren is niet de oplossing, zegt Merkel. ,,Het is volkomen duidelijk dat de werkelijke oplossing alleen maar een politieke oplossing kan zijn, aldus de bondskanselier. Ze roept alle partijen op constructief mee te werken aan een vredesplan voor Syrië.

De-escalatie
Ook Navo-chef Jens Stoltenberg riep dinsdagavond tijdens een ingelast spoedberaad op het conflict constructief te blijven benaderen. Volgens Stoltenberg zijn nu 'kalmte en diplomatie' vereist om tot de-escalatie te komen. Stoltenberg juicht toe dat er al contacten zijn geweest tussen Moskou en Ankara en hoopt dat die niet alleen over dit incident gaan, maar ook over mechanismen om herhaling te voorkomen.

Na het neerschieten van het gevechtsvliegtuig zijn de spanningen tussen Rusland en Turkije weer flink opgelopen. De Russische president Vladimir Poetin sprak van 'een steek in de rug in de strijd tegen terreur'. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zegde een bezoek aan Turkije af. Hij zou woensdag naar Ankara reizen voor overleg over de strijd in Syrië.

Turkije mijden
Lavrov riep Russen ook op Turkije voorlopig te mijden. Het gevaar van aanslagen is in het land volgens hem net zo groot als in Egypte. De NAVO zei al de situatie nauwgezet in de gaten te houden.

Lees alles over het neergehaalde Russische gevechtsvliegtuig in ons dossier