Volledig scherm
PREMIUM
Mpho Tutu samen met haar vrouw Marceline van Furth in hun huis in Kaapstad. © Getty Images

Met deze liefde kan Anglicaanse kerk niet leven

huwelijkDe Anglicaanse kerk zit in de maag met het huwelijk van een Nederlandse hoogleraar met de dochter van Zuid-Afrika's nationale icoon, bisschop Desmond Tutu.

Quote

Er is inmiddels een lange lijst van homo's en lesbiennes die zijn gelyncht

Matthew Clayton, LHBT-organisator

Zij is boomlang, Nederlands, atheïst en hoogleraar kinderinfectiologie-immunologie aan de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam. Haar vrouw is klein Zuid-Afrikaans, priester en dochter van Desmond Tutu, de eerste zwarte bisschop van Zuid-Afrika en goedlachse Nobelprijswinnaar voor de Vrede. Hun spraakmakende huwelijksinzegening op 7 mei in Zuid-Afrika - na een eerdere plechtigheid in Nederland, eind vorig jaar - zorgt nu voor herrie binnen de Anglicaanse kerk.

Want Mpho Andrea Tutu, die de roeping van haar vader volgde en jarenlang priester was in de Anglicaanse kerk in Zuid-Afrika, heeft door haar huwelijk met de Nederlandse Marceline van Furth haar ambt moeten opzeggen. Ze deed dat zelf voordat het priesterschap haar formeel kon worden afgenomen. De Zuid-Afrikaanse Anglicanen erkennen het homohuwelijk niet, al gaf vader van de bruid Desmond Tutu het spraakmakende huwelijk zijn zegen.

De vrouwen zouden elkaar hebben leren kennen via goededoelenwerk in Zuid-Afrika. Via de woordvoering van Vrije Universiteit laat hoogleraar Van Furth weten dat ze het allemaal 'erg vervelend' vindt voor haar partner. Verder geen commentaar. Mpho zal een dezer dagen een verklaring uitgeven.

De zaak maakt veel los in Zuid-Afrika, juist omdat het nationale icoon Desmond Tutu (84) in het spel is. Niet alleen een wereldberoemd strijder tegen apartheid maar ook erkend voorvechter van de rechten van Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders (LHBT). Tutu zou weigeren naar de hemel te gaan als ze daar een hekel zouden hebben aan homo's. ,,Nee, dan zou ik bedanken. Dan maar naar die andere plek. Ik zou geen god aanbidden die homofoob is, zo diep zijn mijn gevoelens hierover," zei hij eens.