Volledig scherm
PREMIUM
De hoogbegaafde auteurs Rianne van de Ven en Noks Nauta (voorgrond) © Shody Careman

'Met hoogbegaafdheid moet je leren omgaan'

InterviewHoogbegaafdheid wordt bij volwassenen vaak laat ontdekt. Hierdoor lopen zij onnodig tegen problemen aan in werk en relaties. Rianne van de Ven en Noks Nauta, beiden ervaringsdeskundige, pleiten voor meer aandacht.

Quote

Hoogbegaaf­den nemen veel meer waar, voelen meer, zijn creatief, nieuwsgie­rig, gedreven, autonoom. Daar moet je mee leren omgaan

Rianne van de Ven

Rianne van de Ven (45) was altijd al een bijzonder kind. In discussies probeerde ze haar gelijk te halen met de encyclopedie in haar hand en op haar achtste ging ze al driftig collecterend langs de deuren om de zeehondenjacht te stoppen. Maar het duurde 33 jaar voordat ze ontdekte waarom ze zich 'anders' voelde dan haar leeftijdsgenoten. Een collega die haar 'vreselijk bijdehand' vond, drukte haar een iq-test onder de neus. Score: 138. Het Nederlands gemiddelde is 100.

Van de Ven is inmiddels voorzitter van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) en schreef samen met Noks Nauta een zelfhulpboek voor hoogbegaafde volwassenen. Want hoogbegaafd zijn is volgens hen veel meer dan goed presteren op school of werk. Van de Ven: ,,Hoogbegaafden nemen veel meer waar, voelen meer, zijn creatief, nieuwsgierig, gedreven, autonoom. Daar moet je mee leren omgaan.''

Te perfectionistisch
Nederland telt zo'n 300 duizend hoogbegaafden, maar veel van hen komen hier laat achter en vragen zich jarenlang af 'wat er toch mis is met hen'.   Zo zit ongeveer een derde van de hoogbegaafde volwassenen werkeloos thuis, vermoeden experts. ,,Deze mensen worden te weinig uitgedaagd, raken verveeld, zijn perfectionistisch, ongedurig'', weet Nauta (69).

Zelf zat ze rond haar vijftigste met een burn-out thuis na een conflict met haar werkgever. Pas als ze een iq-test heeft gedaan en zich verdiept in hoogbegaafdheid, ziet ze het probleem: ze is slimmer en denkt sneller dan haar baas. In het boek benadrukken de auteurs dat hoogbegaafdheid juist een zegen kan zijn, in plaats van een last.