Volledig scherm
PREMIUM
Roland Palmer van AliBaba op het dak van hun kantoor in Amsterdam © Pim Ras

'Met online shoppen loopt China járen voor'

Webreus AlibabaAls Blokker-topman haalde hij Chinese spullen naar Nederland. Bij webreus Alibaba helpt Roland Palmer (42) Nederlandse ondernemers om hun spullen in China te slijten.

Met een karavaan van meer dan honderd Nederlandse en Belgische bedrijven reist Roland Palmer in maart naar het hoofdkantoor van Alibaba in Hangzhou. Een e-handelsmissie noemt hij het, die wordt bijgestaan door start-upambassadeur Prins Constantijn. Zowel startende merken, mkb'ers als multinationals staan te trappelen om zaken te gaan doen met het bedrijf dat wel de Chinese Amazon wordt genoemd. Dertig Nederlandse merken als Philips, Nutrilon en G-Star doen dat al.

Niet zo gek: de harde cijfers van dat beursgenoteerde megabedrijf doen al snel duizelen. Via Alibaba's verkoopplatformen (AliExpress, Tmall, Taobao) werd vorig jaar voor zo'n 500 miljard euro aan spullen verhandeld. Twee derde van alle pakketjes in China wordt door Alibaba verstuurd.

Maar het bedrijf doet veel meer: het heeft ook China's meest gebruikte online betaalsysteem in handen (Alipay), China's grootste logistieke bedrijf, video-, muziek- en cloudopslagdiensten. Alibaba werkt zelfs samen met Steven Spielberg om films voor de Chinese markt te produceren. Het succes maakte de oprichter, de voormalige leraar Engels Jack Ma, multimiljardair. Hij geldt als de Bill Gates van China.