Volledig scherm
PREMIUM
De verweerde vlag was getuige van een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. ©

'Mijn vader was heel trots op deze vlag'

d-dayEen vlag is voor Amerikanen niet zomaar een vlag. Zeker niet als het een vlag is die de geallieerden vergezelde tijdens de invasie op D-Day. Die iconische vlag, met een Nederlands tintje, komt morgen aan in het Nationaal Militair Museum voor een tentoonstelling.

Quote

Je kijkt naar een stukje geschiede­nis. De kogelgaten, de rafels herinneren aan het stormachti­ge weer op D-Day. Het is een van de belangrijk­ste vlaggen in de recente Amerikaan­se geschiede­nis

Bert Kreuk, kunstverzamelaar
Volledig scherm
Howard van der Beek bewaarde de vlag tot zijn dood als aandenken. © NATIONAAL MILITAIRMUSEUM

Ooit wapperde de vlag fier op het achtersteven van het marineschip 'LCC 60'. Hij doorstond stormen, een regen van Duitse kogels, motten en de tand des tijds. Zelfs nu, tussen de rafels en de gaten, staan de 13 rode balken en 48 sterren - de staten Alaska en Hawai werden pas later als 'ster' toegevoegd - als een huis.

Het is de symboliek die de gehavende Stars and Stripes zo bijzonder maakt, zegt de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk, die de vlag kocht op een veiling. Kreuk heeft de vlag inmiddels in het echt gezien. ,,Het geeft een heel bijzonder gevoel'', zegt hij.

,,Je kijkt naar een stukje geschiedenis. De kogelgaten, de rafels herinneren aan het stormachtige weer op D-Day. Het is een van de belangrijkste vlaggen in de recente Amerikaanse geschiedenis. Die staat symbool voor de levens die de soldaten hebben gegeven voor onze vrijheid.''

Fotoplakboek
Bijna zeventig jaar lang bewaarde Howard van der Beek (1917-2014), zoon van Nederlandse emigranten, de iconische vlag thuis. Samen met een fotoplakboek was dat de enige tastbare herinnering aan zijn tijd bij de Amerikaanse marine (1942-1946).

De voormalig luitenant koesterde het dundoek als zijn grootste schat, maar hij pronkte er nooit mee. ,,De vlag bewaarde hij in een kist in in de kelder'', vertelt zijn zoon Jon van der Beek vanuit Waterloo (Iowa).

,,Daar heb ik 'm weleens gezien, maar mijn vader was niet iemand die de vlag zelf aan ons toonde. Hij praatte niet veel over de oorlog. Pas in de laatste jaren van zijn leven vertelde hij meer.''