Volledig scherm
PREMIUM
Wortels op het veld bij een biologisch tuindersbedrijf © ANP

Milieuactivist en ecoloog: Stop met bio-producten

TegendraadsMet nieuws, duiding en meningen krijgen wij een beeld van grote, ingewikkelde thema's. Maar soms hebben we iemand nodig die ons weer laat twijfelen. Daarom een reeks interviews met dwarsdenkers. Vandaag: Koop geen biologische producten, zegt de Belgische ecoloog en milieuactivist Stijn Bruers. ,,Ze zijn niet gezonder en niet beter voor het milieu.''

Quote

Wie denkt dat een aardbei bio is en gelooft dat biologisch gezonder is, gaat die aardbei lekkerder vinden

Stijn Bruers, ecoloog en milieuactivist
Volledig scherm
Stijn Bruers © AD/Marcel van der Vlugt

PASPOORT

Stijn Bruers studeerde theoretische natuurkunde in Leuven en promoveerde in ecologie en ethiek. Hij is betrokken bij diverse milieuorganisaties en verbonden aan de Universiteit Gent. Zijn standpunt over biovoeding is zijn persoonlijke mening. Onlangs verscheen zijn boek Weet wie je eet. Bruers heeft een relatie en woont in Antwerpen.

Met een boogje gooit Bruers een chocoladenootje in zijn mond. 'BIO' prijkt er op de verpakking. ,,Toeval'', grinnikt de 36-jarige Vlaming. Want hij koopt nauwelijks nog biologisch voedsel. Ook al gaan het milieu en de dieren hem aan het hart. Bruers voerde actie voor organisaties als Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds. Hij was de eerste Belg die de zee op ging om walvissen te redden en werkt nu als onderzoeker bij een milieuorganisatie.

Hoewel zijn te ruim zittende kleding en studentikoos ingerichte woning anders doet vermoeden, is hij toch niet het stereotype milieuactivist. Tenminste, waar het de landbouw betreft. Bruers analyseerde tal van onderzoeken en concludeert dat er te weinig wetenschappelijk bewijs bestaat dat biologisch beter is.

Biologische producten zijn ongekend populair. De omzet in Nederland ligt inmiddels boven een miljard euro per jaar.

,,Consumenten noemen gezondheid als belangrijkste reden voor het kopen van biologische producten. Bio zou beter zijn voor de mens omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen mogenworden gebruikt. Maar niemand, ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO niet, heeft tot dusverre precies kunnen achterhalen wat de gezondheidseffecten zijn van het gebruik van pesticiden in de reguliere landbouw. Studies spreken elkaar tegen. Ruwe schattingen gaan uit van een verhoogd sterfterisico van één op een miljoen per jaar.

,,Ook op andere vlakken gaan gezondheidsclaims vaak mank. Mensen zeggen: biologische melk is gezonder want het bevat meer omega 3-vetzuren. Ik zeg: de melk bevat minder jodium. Jij zegt dan, ja maar ze bevat meer ijzer. En zo blijven we bezig, hè? Ook de smaak van biologische producten is niet beter.

,,Onderzoeken waarbij mensen blind moesten proeven, wezen uit dat de smaak wordt beïnvloed door onze verwachtingen en overtuigingen. Wie denkt dat een aardbei bio is en gelooft dat biologisch gezonder is, gaat die aardbei lekkerder vinden, ook al is ze in werkelijkheid helemaal niet biologisch. Zelfs de voedselwetenschappers spreken zich nog niet uit over gezondheidsvoordelen van biologische voeding. Zij zijn het er inmiddels wel over eens dat we meer groenten en fruit moeten eten, of wat suikers en verzadigde vetten met ons doen. Maar wat betreft het voedingsadvies van bio valt er nog geen rode draad te ontdekken.''