Volledig scherm
©Thinkstock

Minder giftig gas stikstofdioxide in de atmosfeer

In heel Europa is de concentratie stikstofdioxide (NO2) in de lucht tussen 2004 en 2010 sterk afgenomen. Op sommige plekken zelfs tot 50 procent. Dat heeft het KNMI becijferd, zo liet het instituut vandaag weten. In Nederland is de concentratie tot een kwart gedaald.

De daling komt volgens de onderzoekers door maatregelen die de uitstoot van de stof beperken, zoals schonere motoren en industrie. Op de kaarten is ook duidelijk het in gebruik nemen van kolengestookte elektriciteitscentrales in Europa terug te vinden, maar ook is te zien dat elektriciteitscentrales schoner zijn gaan produceren.

Maar ook de economische recessie van 2009 heeft een even groot aandeel in de afname, aldus het KNMI.

Recessie
Op basis van satellietmetingen van het Nederlandse ozon meetinstrument (OMI) hebben Patricia Castellanos en Folkert Boersma van het KNMI en verbonden aan de TU Eindhoven, jaarkaarten gemaakt van NO2-concentraties boven Europa. De kaart van 2009 toont zo'n sterke afname van NO2-concentraties boven Europa, dat dit niet alleen te verklaren valt met de invoering van milieumaatregelen. De analyse van de twee toont aan dat de afname voor een minstens zo groot deel komt door de economische recessie. Hierdoor is er minder verkeer en neemt de industriële productie af, waardoor ook de uitstoot van vervuilende stoffen vermindert. Dat effect is duidelijk te zien op de kaarten met satellietmetingen van OMI in 2009 en 2010.

Stikstofdioxide is een van de luchtvervuilende stoffen in de atmosfeer die het OMI in kaart brengt.

  1. OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoeder’ Linda H. voor dood dochter

    OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoe­der’ Linda H. voor dood dochter

    Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak van een voormalig stel uit Zwaag voor moord op hun dochter Joëlle Tromp in 2012. De 29-jarige vrouw uit Uitgeest heeft destijds geen zelfmoord gepleegd, denkt het OM, maar ze is opzettelijk om het leven gebracht door haar moeder Linda H. (60) en stiefvader Leo den H. (64). De rechtbank sprak de twee - die zelf ontkenden - vorige week echter vrij wegens gebrek aan bewijs.