Volledig scherm
Lodewijk Asscher. © anp

Minister Asscher: Risico op rel met Turkije is moeite waard

De Nederlandse kritiek op een geplande campagne van Turkse ministers in Nederland is desnoods een diplomatieke rel waard. Dat stelt vicepremier Lodewijk Asscher vandaag. ,,Uiteindelijk gaat het erover dat je opkomt voor de waarden van dit land.''

De bewindsman benadrukte dat het kabinet nog kijkt naar de mogelijkheden om dergelijke optredens van Turkse bewindslieden te verbieden. Zij willen campagne voeren voor een referendum om de macht van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan uit te breiden.

,,Het belangrijkste argument zal zijn dat de openbare orde verstoord kan worden als een minister van een ander land op deze manier campagne kan voeren", aldus Asscher in het tv-programma Buitenhof. Hij zegt te willen opkomen voor de vrijheid van Nederlanders met een Turkse achtergrond om een eigen leven te leiden. De minister wijst op eerdere boodschappen van de Turkse regering aan Turken in het buitenland over hoe ze zich moeten gedragen.

Ongemakkelijk

Asscher noemt de claim van een Turkse minister dat ook de Turken in Nederland ,,onze staatsburgers" zijn, ongemakkelijk, vooral voor ,,heel veel" Turkse Nederlanders die hier hun leven willen leiden en hun eigen keuzes willen maken.

,,Als je kijkt naar democratie en vrijheid van meningsuiting, denk ik dat Turkije nog wel wat kan leren van Nederland. Het gaat nu puur over de vraag of de minister van een ander land in Nederland campagne moet komen voeren over dat referendum. Dat vinden wij niet gewenst", zei de bewindsman.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders roept het Nederlandse kabinet op het hele Turkse kabinet de komende tijd tot ongewenste persoon te verklaren, zodat de bewindslieden in Nederland geen campagne kunnen voeren.

Turkse bewindslieden die in Nederland campagne voeren is 'het ergste dat ons kan overkomen', zei Wilders vandaag in Amsterdam tegen verschillende media. Hij ziet het absoluut niet zitten dat zij komen pleiten 'voor een verandering van de Turkse grondwet die de islamofascistische Turkse dictator Erdogan alleen maar sterker zal maken ten koste van het Turkse parlement.'

,,Als ik premier zou zijn, dan zou ik in ieder geval tot half april, als Turkije het referendum houdt, het hele Turkse kabinet tot persona non grata verklaren", aldus Wilders. ,,Dan zijn ze niet welkom. Dan komen ze gewoon niet. Dan krijgen ze geen visum. Dan is de boodschap helder. Dan weet je zeker dat het niet gebeurt." Hij verwijt het kabinet-Rutte een slappe reactie: ,,Ik zou het wel weten."

Nazi-praktijken

Volledig scherm
© AP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Duitse verboden aan Turkse ministers om in Duitsland campagne te voeren vergeleken met nazi-praktijken. ,,De verboden zijn niet anders dan die uit de nazi-periode'', zei Erdogan vandaag in Istanbul.

Turkse ministers willen Turkse staatsburgers in Duitsland, maar ook andere landen waaronder Nederland, overhalen om op 16 april in een referendum voor grondwetswijzigingen te stemmen die de president meer macht geven.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.