Volledig scherm
Minister Bert Koenders © ANP

Minister Koenders pleit voor Europese CIA en FBI

Er moet ,,serieus'' worden nagedacht over een Europese FBI en CIA. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag in een toespraak tot studenten van de Universiteit Leiden. Hij ging in zijn toespraak in op de wereldwijde ontwikkelingen op veiligheidsgebied.

Poll

Een Europese inlichtingendienst is nodig in de strijd tegen terrorisme

  • Klopt, Koenders heeft gelijk (61%)
  • Nee, Europese CIA is slecht plan (39%)
635 stemmen

Een Europese federale recherche en inlichtingendienst zijn nodig in de strijd tegen terrorisme, aldus de bewindsman. In het verleden bleek dat informatie over terroristen wel aanwezig was, maar ze werden niet gedeeld door de verschillende landen. Met een Europese CIA en FBI kunnen ,,we sneller die puzzelstukken samen leggen en handelen''.

Kantelmoment
We bevinden ons op een strategisch ,,kantelmoment'', aldus Koenders. Een nauwere samenwerking in Europa is volgens hem een van de oplossingen om de nieuwe veiligheidssituatie tegemoet te treden. De Amerikanen richten zich minder op Europa, de macht verschuift naar het Oosten, terwijl die van Europa afneemt.

Defensie wordt belangrijker voor de EU en moet ,,flink" meer geld krijgen, meent Koenders. Daarbij is het van belang dat de banden met Washington en Londen behouden blijven. ,,We moeten het Verenigd Koninkrijk verankeren in onze Europese veiligheidspolitieke samenwerking.''

Een van de uitdagingen is de instabiliteit rond Europa. Om hier meer kennis en informatie over te krijgen, moeten in deze landen meer ambassades komen of meer diplomaten worden gestationeerd, stelt de bewindsman. ,,Dat doen de Russen, Turken en Iraniërs ook. We mogen niet achterblijven.''

Om ,,strategischer" met veiligheidsvraagstukken om te gaan zou een volgend kabinet moeten nadenken over een nationale veiligheidsraad naar Amerikaans model. Dat orgaan moet het veiligheidsoverleg dat er nu is tussen de verschillende ministeries vervangen.