Volledig scherm
© Dingena Mol

Minitelefoon teistert gevangenis

Superkleine telefoons, niet groter dan een wijsvinger, zijn een plaag in Nederlandse gevangenissen. De minimobieltjes hebben geen metalen onderdelen, waardoor ze ongemerkt door de detectiepoortjes komen.

Quote

Voor fabrikan­ten is hier blijkbaar een markt voor. Het stelt gedetineer­den in staat om onze controles te omzeilen

Peter Hennephof, hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)

Met de kleine telefoontoestellen kunnen gevangenen hun criminele zaakjes voortzetten vanuit de cel. Omdat ze vaak vrij van metaal zijn, is het erg lastig om ze te weren. ,,De mobieltjes die we aantreffen worden steeds kleiner", constateert Peter Hennephof, hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). ,,Voor fabrikanten is hier blijkbaar een markt voor. Het stelt gedetineerden in staat om onze controles te omzeilen."

Mobiele telefoons zijn verboden in de gevangenis. Gedetineerden mogen wel bellen met een vaste lijn, maar die gesprekken worden allemaal opgenomen. Met een mobieltje kunnen ze stiekem bellen met familie, vrienden of criminele handlangers.

Quote

Desondanks blijven gedetineer­den proberen telefoons naar binnen te smokkelen, simpelweg omdat er veel vraag naar is

Peter Hennephof, hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI)

Niet bang
De minitelefoons, van merken als Zanco Fly en LONG-CZ, wegen zo'n 20 gram. De Zanco Fly is 2,5 bij 7 centimeter groot en heeft een ingebouwde stemvervormer. Daardoor hoeven bajesklanten niet bang te zijn dat hun stem wordt herkend.

De toestellen zijn legaal verkrijgbaar bij verschillende belwinkels in het land. Ook zijn ze te koop op internetsites als eBay en Marktplaats. Op de verkoopsite Amazon is de Zanco Fly door gevangenen aangeprijsd vanwege het 'gemak waarmee de telefoon verstopt kan worden in je achterste'. De toestellen werken met een normale simkaart en kosten zo'n 50 euro per stuk.

Smokkelen
Gevangenisbewaarders jagen met zogenaamde 'mobifinders' op de telefoons. Dat zijn apparaten die het signaal opvangen en alarm slaan als een gevangene stiekem aan het bellen is. Ook worden telefoons aangetroffen bij visitaties. ,,Desondanks blijven gedetineerden proberen telefoons naar binnen te smokkelen, simpelweg omdat er veel vraag naar is", zegt Hennephof.

Alleen al de afgelopen vier jaar zijn honderden telefoons aangetroffen in Nederlandse gevangenissen. Ook wordt regelmatig drugs gevonden binnen de bajes. Gedetineerden smokkelen wiet, hasj, xtc en cocaïne naar binnen, waarbij ze vaak hulp krijgen van buitenaf. Zo wordt smokkelwaar over de gevangenismuren gegooid en brengen familie en vrienden telefoons en drugs mee tijdens het bezoekuur.

Met behulp van onder meer drugshonden, urinecontroles en celinspecties probeert het gevangeniswezen zo veel mogelijk smokkelwaar te onderscheppen.

Lees meer in de krant van morgen.