Volledig scherm
Joris Demmink © anp

Misbruikzaak tegen Joris Demmink nog niet ten einde

Het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend niets te zien in de vervolging van oud top-ambtenaar Joris Demmink voor seksueel misbruik van jongens. Er is volgens het OM 'geen enkel bewijs' gevonden. Hiermee is de zaak tegen Demmink echter nog niet definitief over. Het moet nog blijken of een rechtszaak nu definitief van de baan is.

Quote

Het minutieus uitgevoer­de onderzoek heeft geen enkel belastend materiaal opgeleverd voor betrokken­heid van Demmink

Openbaar Ministerie

De opstelling van het OM in de zaak-Demmink is geen verrassing. Al veel eerder besloot de aanklager niet tot vervolging over te gaan omdat het bewijs naar eigen zeggen ontbreekt. Toch is in deze zaak het OM niet langer de enige instantie die beslist over het vervolg.

Hof
In 2014 besloot het gerechtshof in Den Bosch in een door twee vermeende slachtoffers van Joris Demmink aangespannen artikel 12-procedure (bezwaar tegen niet-vervolgen) dat er wel degelijk een redelijk vermoeden van schuld lag. Genoeg vermoedens in ieder geval om een strafrechtelijk onderzoek af te dwingen. Het OM moest dus van het gerechtshof extra onderzoek gaan doen en mocht de zaak niet seponeren.

Sepot
Nu dat extra onderzoek volgens het OM niets heeft opgeleverd, moet de aanklager weer terug naar het gerechtshof om de beslissing tot seponeren (stopzetten van vervolging) voor te leggen. De uiteindelijke beslissing over het al dan niet vervolgen van Demmink is nu dan ook aan het gerechtshof in Den Bosch. De verwachting is dat dit zeker nog enkele maanden zal duren.

Het OM wil deze procedure in ieder geval in het openbaar voeren om alle schijn van achterkamertjespolitiek te voorkomen. Het is de vraag of Joris Demmink daar aan mee zal werken, een dergelijk verzoek zal normaal gesproken namelijk praktisch altijd achter gesloten deuren worden behandeld.

Volledig scherm
Demonstranten bij de getuigenverklaring van Joris Demmink tijdens een civiele zaak rond jongensprostitutie © anp

Procedure
Het gerechtshof kan grofweg op twee manieren reageren: of het staat het OM toe om de zaak te seponeren, waarna de vervolging staakt. Of het stelt dat de zaak alsnog voor de rechter moet worden gebracht, al dan niet na extra onderzoek. Dat kan als het bijvoorbeeld meent dat er wel degelijk iets van bewijs in het dossier zit of kan komen en het aan de rechter is om daar over te oordelen.

Rechtszaak
Als het gerechtshof Den Bosch het OM dwingt om een rechtszaak te beginnen, dan is de verwachting dat de officier van justitie om een vrijspraak zal vragen. Dit omdat de aanklager zelf immers de overtuiging niet heeft dat Demmink iets heeft misdaan. Als de rechtbank vervolgens tot een vrijspraak komt, zal de weg naar een hoger beroep afgesneden zijn. De verdachte en de aanklager zullen dan immers allebei geen belang hebben bij een gang naar de hogere rechter. Dan stopt de zaak tegen Demmink. Alleen het opduiken van nieuw bewijs (een novum) kan een zaak weer nieuw leven in blazen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Man (77) maakte schaamteloos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Man (77) maakte schaamte­loos misbruik van jonge Thaise meisjes

    Een 77-jarige Nederlander heeft vandaag bij de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich horen eisen, omdat hij jonge kinderen seksueel zou hebben misbruikt in Thailand en de Filipijnen. De man had honderden zelfgemaakte afbeeldingen en video’s van kinder- en dierenporno in zijn bezit. ,,Hij wist dondersgoed dat de kinderen in een uitzichtloze situatie zaten en maakte hij daar schaamteloos misbruik van”, aldus de officier van justitie.