Volledig scherm
© ANP

Monasch valt af in race om lijsttrekkerschap PvdA

UpdateJacques Monasch doet niet mee aan de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA. Volgens het PvdA-Kamerlid heeft het partijbestuur besloten zijn kandidatuur niet te accepteren, zo maakte hij vanochtend bekend op zijn Facebookpagina. Het partijbestuur zegt echter dat het kritische partijlid zich zélf terugtrok, ondanks een poging gisteravond om hem op het PvdA-partijbureau op andere gedachten te brengen. 

Monasch wilde dat de gekozen lijsttrekker het al gepresenteerde verkiezingsprogramma nog kon aanpassen. "Hij stuurde dit weekend een brief met aanvullende voorwaarden", laat de partijwoordvoerder weten. Het bestuur weigerde daar op in te gaan. Monasch weigert verder commentaar tot een persconferentie later vandaag op de Albert Cuypmarkt. 

Het Kamerlid wil dat het verkiezingsprogramma scherper wordt op thema's als integratie, ouderenzorg, de menselijke maat, asiel en immigratie. Ook bepleit hij een nieuw Europees verdrag. 

Open lijsttrekkersverkiezing
Half oktober meldde Monasch zich in de strijd om het lijsttrekkerschap. Opvallend, want hij profileert zich al jaren als kritische PvdA'er en had bovendien al aangegeven niet terug te willen keren in de Tweede Kamer. Toch wilde hij nog proberen de koers van de partij te veranderen. Op voorhand werden hem weinig kansen toegedicht in een strijd met de gedroomde kandidaten Diederik Samsom (huidig partijleider) en Lodewijk Asscher (vicepremier). Dat was ook het grootste kritiekpunt van Monasch, die het partijbestuur van 'matchfixing' beschuldigde.

Hij had zijn hoop gevestigd op een 'open lijsttrekkersverkiezing', waarin ook niet-PvdA-leden voor een eenmalige maandbijdrage van 2 euro mee konden stemmen. Om mee te doen, moeten mensen zich echter wel melden bij een lokale afdeling, lid worden en een automatische incasso afgeven. Dat lidmaatschap kan weliswaar na een maand - dus na de lijsttrekkersverkiezing - weer worden opgezegd, maar dat proces gaat minder makkelijk dan Monasch had gehoopt.

De twee kleinere kandidaten, Gerard Bosman en Pelle Oosting, zijn door het partijbestuur geweigerd. Zij zouden niet aan de profielschets van een PvdA-lijsttrekker voldoen. Bosman is 'totaal verbijsterd' en vindt dat hij monddood wordt gemaakt. 

Quote

Het is heel jammer dat hij zich heeft terugge­trok­ken

Woordvoerder PvdA

Teleurgesteld
Het Kamerlid is teleurgesteld dat het partijbestuur geen open lijsttrekkerverkiezing wil organiseren. Dit besloot het congres van de PvdA eerder. ,,Als lijsttrekker wilde ik invloed hebben op het programma, want dat is in mijn ogen niet goed genoeg en moet beter. Maar we konden het niet over mijn voorwaarden eens worden. Het is heel erg spijtig'', zei hij  tegen de NOS. 

Ondertussen heeft de partij een andere kijk op de gang van zaken: Monasch trok zichzelf terug uit de strijd omdat de partij niet aan een aanvullend aantal eisen van hem wilde voldoen. Dat zegt een woordvoerder van de PvdA.

De strijd om het lijsttrekkerschap gaat nu tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher, aldus de woordvoerder. Zondag is er nog overleg geweest tussen de PvdA en Monasch in een poging hem toch over te halen mee te doen aan de strijd, aldus de woordvoerder. ,,Het is heel jammer dat hij zich heeft teruggetrokken."

Monasch gaat de beslissing niet aanvechten. ,,We moeten niet in juridische procedures belanden en met elkaar over straat gaan rollen. Dat is voor niemand goed.'' Monasch gaat vanmiddag tijdens een persbijeenkomst van de PvdA in op de inhoud en de gevolgen van het besluit.

Oekraïne
Monasch dreigde vorige week nog om deze week een motie van wantrouwen van de oppositie tegen het kabinet te steunen over het Oekraïnereferendum. Hij wil dat de uitslag van het referendum van april, waarin een meerderheid van de bevolking zich uitsprak tegen het associatieverdrag met Oekraïne, wordt gerespecteerd. Het kabinet wil het verdrag niet torpederen en zoekt een uitweg. Monasch koerste hiermee al aan op een conflict met de leiding van zijn partij.