Volledig scherm
PREMIUM
Ter illustratie © ANP/Roos Koole

Moord of diefstal? Nieuw licht op zaak Monique B.

MoordzaakWas het moord of 'slechts' diefstal? Monique B. zit al acht jaar vast voor het doden van de 78-jarige Maria Schermer in Den Haag. Maar de projectgroep Gerede Twijfel zegt dat het ook kan zijn dat Monique B. alleen iets gestolen heeft.

Quote

Er is geen verschil tussen het bewijs voor het moordscena­rio en het diefstal­sce­na­rio

Annelies Vredeveldt

Alles wees in haar richting acht jaar geleden: Monique B. kwam als thuishulp wel eens bij Maria Schermer over de vloer. Monique had op de dag van de moord Maria's boodschappendienst afgebeld, er waren dna-sporen en Monique had in een afgeluisterd gesprek tegen haar man gezegd dat ze 'op zoek was naar een bankpasje'.

Daar wist justitie wel raad mee: een bewust geplande, zeer bloedige moord (51 messteken) op een weerloze oude vrouw. Monique B. kreeg de uitzonderlijk hoge straf van levenslang. Dat werd in hoger beroep teruggebracht tot zestien jaar cel. Hoe dan ook: zij had het gedaan. Dat Monique later met een ander verhaal kwam over de moord op 6 maart 2009 in dat appartement in het Haagse Laakkwartier, werd amper gehoord. ,,Pas nu wordt er naar ons geluisterd'', zegt haar man, Angelino van der Geld, acht jaar later.

Want nu is er ineens dat boek van projectgroep Gerede Twijfel, het project van de Vrije Universiteit Amsterdam dat vaker grote rechterlijke dwalingen aan het licht brengt. Hun conclusie is, samengevat: gezien het bewijs dat er was, had justitie Monique B. net zo goed voor diefstal kunnen veroordelen. ,,En dat is nog geen moord'', zegt Annelies Vredeveldt van Gerede Twijfel. ,,Er is geen verschil tussen het bewijs voor het moordscenario en het diefstalscenario.''

  1. Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantieoord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    Kim zet sloopkogel in Zuid-Koreaans vakantie­oord: ‘Armetierig kamp in rampgebied’

    De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is laatstelijk veel in de bergen te vinden. Reed hij vorige week nog te paard over de flanken van de heilige berg Paektusan, dit keer deed hij een andere piek aan. Wat hij bij de berg Kumgang en het nabijgelegen Diamond Mountain-resort aantrof, kon de goedkeuring van de grote leider niet wegdragen. ‘Armetierig’, vindt Kim de faciliteiten die daar door Zuid-Korea zijn neergezet. En dus moet de boel, bij gebrek aan nationaal karakter, tegen de vlakte.