Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Aboutaleb (L) na overleg in het gemeentehuis met moslimorganisaties naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. © anp

Moskeeën Rotterdam veroordelen aanslag Parijs

Tientallen vertegenwoordigers van moskeeën in Rotterdam hebben zaterdagavond in niet mis te verstane woorden de terroristische aanslagen in Parijs veroordeeld. De leiders van de islamitische gemeenschap deden dat op het stadhuis, waar ze op hun verzoek een gesprek hadden met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

De moslimvertegenwoordigers spraken tijdens dat gesprek hun afschuw uit over de dramatische gebeurtenissen in de Franse hoofdstad, waar terroristen van IS vrijdagavond een bloedbad aanrichtten onder onschuldige burgers.

,,De impact van deze aanslagen is zo groot dat wij en onze kinderen er rillingen van kregen,'''zegt Said Igalla van de Vereniging van Marokkaanse moskeeën Zuid Nederland. ,,Wij nemen ondubbelzinnig afstand van deze aanslagen,'' benadrukte hij. Volgens hem is er geen enkele rechtvaardiging denkbaar voor deze terreur,vanuit welke overtuiging dan ook.

In het gesprek met Aboutaleb spraken de moslimvertegenwoordigers ook hun zorgen uit over hun eigen veiligheid. De burgemeester stelde de Rotterdamse moslims gerust.Volgens hem zijn er geen concrete aanwijzingen voor bijvoorbeeld aanslagen op moskeeën. ,,Er is geen enkele reden om elkaar angst aan te praten. Maar we zijn niet naïef,'' benadrukte Aboutaleb. ,,We zijn alert.''

De moslimorganisaties willen maandagavond een grote demonstratie tegen terreur organiseren op het plein voor de Essalam Moskee in Rotterdam. Aboutaleb juicht het initiatief toe.