Volledig scherm
De Russen presenteren hun versie van het verhaal © epa

Moskou's list en bedrog rond MH17

In afwachting van de strafrechtelijke onderzoeksresultaten van het Joint Investigation Team (JIT) vandaag over het neerstorten van vlucht MH17 gaan de Russische media nog eens goed los. Met nog altijd één doel: de aandacht afleiden van de (vermoedelijke) eigen schuld.

Volledig scherm
Resten van rampvlucht MH17 © anp

'Oekraïne laat onderzoek doen in het spoor van de leugen', schrijft de Komsomolskaja Pravda, preluderend op het rapport dat vandaag in Nederland ter tafel komt. 'De vuile BUK's van Oekraïne', kopt de populaire massakrant Moskovski Komsomolets op de voorpagina, naar aanleiding van de persconferentie die het ministerie van Defensie afgelopen maandag gaf. Daar werden de beelden vrijgegeven van de Russische radar, die waren gemaakt in de tegen de Donbass aanliggende Russische regio Rostov, ten tijde van de aanslag op MH17.

Beelden
Rusland verklaarde twee jaar lang de beelden niet te hebben, maar kwam er vorige week toch ineens mee op de proppen. Met als ongeloofwaardig excuus dat ze al die tijd ergens op een oude server hadden gestaan. Volgens de mensen van Defensie zouden de beelden nergens een lancering van een projectiel (laat staan een BUK-raket) laten zien uit de, zelfverklaarde, pro-Russische Volksrepubliek Donetsk. En al helemaal niet uit het stadje Snezjnoje, in handen van de rebellen en door het JIT mogelijk vandaag aangewezen als lanceringslocatie.

Volgens Andrej Koban, de baas van de radiotechnische troepen van Rusland, zijn de beelden zo scherp, dat ze zelfs Russische drones hebben kunnen waarnemen. Dus zou het afschieten van een BUK-raket al helemaal geregistreerd moeten zijn, aldus Koban. Hij ging er gemakshalve aan voorbij dat dan dus ook de Oekraïense lancering van een BUK te zien zou moeten zijn op de beelden. En dat was evenmin het geval.

Leugens
Sterker nog: het ministerie verklaarde dat er volgens de radarbeelden - naast de MH17 en twee andere vliegtuigen - helemaal niets in de lucht hing boven Donetsk op die fatale zomerdag. En daarmee begint Moskou zich toch aardig in de nesten te werken.

Immers: had het ministerie van Defensie nog geen week na de ramp niet omstandig uit de doeken gedaan dat er Oekraïense straaljagers (type SU-25) in de buurt van de MH17 hadden gevlogen? En hadden ze geen (satelliet- en video)beelden vrijgegeven van Oekraïense BUK's? Daar blijkt nu dus helemaal niets van waar. En dus heeft het ministerie moedwillig leugens verkocht, nu of (waarschijnlijker) toen.

Quote

MH17 is speelbal geworden van machtsspel­le­tjes. Er is al zoveel over gezegd, ik kan er maar beter het zwijgen toedoen

Aleksandr Gnezdilov

Het is maar de vraag of Rusland daarmee zit. Het heeft allang de illusie verloren dat de buitenwereld nog geloof hecht aan de talloze versies over de toedracht van de aanslag op MH17 die de Russische media en overheid de afgelopen twee jaar de wereld hebben ingeholpen.

Straaljager
Die lezingen varieerden van onder meer een Oekraïense straaljager, een Georgische straaljager met Israëlische raketten aan boord, een Oekraïense BUK, een bom door de CIA aan boord gebracht op Schiphol, tot aan de bespottelijke theorie dat MH17 eigenlijk MH370 was, het toestel van Malaysian Airlines dat in maart 2014 ineens van de radar verdween. De lichamen van de slachtoffers van MH17 zouden al dood in het vliegtuig zijn gezet, aldus sommige Russische media.

De Russische media en overheid willen met deze desinformatie slechts een ding bereiken: dat de Russische nieuwsconsument niet meer weet wat te geloven. En dat hij dus uiteindelijk helemaal niks meer wil horen over MH17.

Tactiek
Dat deze tactiek aanslaat, bewijst Aleksandr Gnezdilov (23). Hij komt nota bene uit Donetsk, was aanwezig op de rampplek van MH17, maar ontvluchtte het oorlogsgeweld en woont nu in Moskou. ,,Als het een ongeluk was geweest, had er waarschijnlijk gewoon een normaal onderzoek plaatsgevonden. Nu is MH17 een speelbal geworden van machtsspelletjes en geopolitiek. Er is al zoveel over gezegd, ik kan er maar beter het zwijgen toedoen.''


Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement