Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

Na IS nog meer dreigingen: Hoe verzoen je een land vol conflicten?

Oorlog IrakIn Irak weten ze het al zeker: IS is zo goed als verslagen. Tot zover het goede nieuws. Want als er geen gezamenlijke vijand meer is, staat niets een nieuw conflict in het diep verdeelde land in de weg.

Quote

Dit is het symbool van de vernieti­ging op de IS-front­lijn

Minister Bert Koenders

De weergoden hebben een grijze deken om Hasan Sham geslagen. Alsof ze het dorp in Iraaks Koerdistan - op 30 kilometer van IS-bolwerk Mosul - helemaal aan het zicht willen onttrekken. Ooit was het een mooi dorp, getuige het balkon met sierlijke gietijzeren balustrade, dat is neergestort en in twee stukken op de grond ligt. Nu is het de rand van de frontlinie van IS en staat - hoe ironisch - alleen de zeegroene moskee nog overeind. Een hond stapt behoedzaam tussen het puin; het dier lijkt nog te speuren naar zijn baasjes.  

Die zijn waarschijnlijk in Mosul - áls ze nog leven. In Hasan Sham wonen geen burgers meer; het is het territorium van de Koerdische peshmergastrijders met hun kenmerkende sjaals, (bivak)mutsen en automatische wapens.  

Symbool van vernietiging
Met zijn 900 Arabische en 50 Koerdische gezinnen nam het dorp altijd al een bijzondere positie in in de overwegend Koerdische regio. De Arabische meerderheid koos de kant van IS toen de terreurorganisatie oprukte richting Erbil. Bombardementen van coalitietroepen hebben het dorp verwoest. De Al-Khazirbrug werd door IS opgeblazen in de hoop Hasan Sham langer in handen te houden. Desondanks werd het dorp twee jaar geleden 'bevrijd', maar het was er toen al uitgestorven.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement