Volledig scherm
© Europese Unie

'Nare plaatjes op pakjes sigaretten helpen niets'

De tabaksregels die vrijdag ingaan zijn niet meer dan een 'extreme vorm van betutteling' en een positief effect is niet bewezen. Dat vindt de tabaksindustrie.

Volledig scherm
Anne Marie van Veen heeft longkanker en rookt zelf niet daarom gaat ze nu een rechtszaak beginnen tegen de Tabaksindustrie. © Frans Paalman

In Den Haag willen velen niet met Willem Jan Roelofs worden gezien. Zijn baan is geen sinecure, omdat de ministeries en zelfs enkele politieke partijen koste wat kost willen voorkomen dat ze worden betrapt op omgang met de tabaksindustrie.

Een bron op het ministerie van VWS fluistert: ,,Als een ambtenaar met die lui praat en iemand krijgt er lucht van, dan worden die contacten meteen nagetrokken. Bepaalde clubs jagen daar op." Roelofs ziet ook dat deuren dus expres voor hem gesloten blijven. ,,En dan denken mensen dat de tabaksindustrie veel macht heeft. Ik zal u zeggen: dat valt reuze tegen."

De lobbyist gelooft niet dat het aantal rokers wordt teruggebracht door 'angstplaatjes' (zie kader hierboven) op 'propagandapakjes' en het verkoopverbod van de e-sigaret aan jongeren. ,,Overheden maken zich schuldig aan een extreme vorm van betutteling, zonder enig bewijs dat het werkt."

Dus u zegt dat afschrikkende plaatjes geen effect hebben?
,,Het effect is zeer discutabel. Bij een 'experiment' in Australië werkt het in elk geval helemaal niet!"

Recent werd duidelijk dat een zieke Nederlandse vrouw aangifte doet tegen de industrie. U hebt daar niet op gereageerd.
,,Ten eerste is nog erg onzeker wat daarvan komt. Daarnaast gaat het om een schrijnend geval en dan helpt mijn reactie niet. Het enige wat ik erover kwijt wil: er worden weer een hoop dingen gezegd die niet kloppen. Dat zie je vaker bij aantijgingen tegen deze bedrijfstak: het bekt goed, maar is niet waar."

Quote

Men denkt dat de ta­baks-industrie veel macht heeft. Ik zal u zeggen: dat valt reuze tegen

Willem Jan Roelofs

Vindt u het wél goed dat er campagne wordt gevoerd om de jeugd van het roken af te houden? Het is gewoon slecht.
,,Wij vinden dat tabak bestemd is voor de goed geïnformeerde, volwassen consument. Als overheden roken onder jongeren willen terugdringen, vinden ze ons aan hun zijde. Ik heb begrip voor de leeftijdsgrens."

Ook bij e-sigaretten?
,,Nee. De strikte houding tegenover de elektronische sigaret heeft geleid tot roekeloos beleid. Uit Brits onderzoek blijkt dat de e-sigaret zo'n 95 procent minder schadelijk is dan een gewone sigaret. De e-sigaret zou dus onderdeel van het ontmoedigingsbeleid moeten zijn."

U stelt dat u geboycot wordt door de overheid. Hoe precies?
De antirooklobby krijgt erg veel aandacht bij het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Wij daarentegen ontmoeten argwaan, terwijl roken legaal is in Nederland!"

Wat gaat daar mis?
,,We hebben hetzelfde met het ministerie van Financiën; daar mogen we niet meer meepraten over het beleid, hooguit over uitvoering. Dat leidt tot bizarre situaties: zo kwamen in onze berekeningen de accijnstarieven voor 2016 hoger uit dan Financiën had becijferd. Ze lieten 10 miljoen euro aan inkomsten voor de schatkist liggen. We hebben gezegd dat ze zichzelf benadeelden. Niemand wilde luisteren."

Volledig scherm
© agency feeds

Vindt u gehoor voor uw kant van het verhaal in de Kamer?
,,Bij sommigen wel, bij anderen niet. Niet bij linkse partijen, zoals de SP en de PvdA. Zij denken al te weten wat goed is voor de mensen en willen alleen regeltjes maken."

Tot slot de accijnzen. Betalen wij straks, net als Australiërs, omgerekend 29 euro voor sigaretten?
,,Wij zijn niet tegen accijnsverhogingen, maar doe het wel verstandig en stem het beleid af op de buurlanden. Rokers kopen hun producten goedkoper over de grens. Als je een situatie als in Australië creëert, werkt dat illegale handel in de hand."