Volledig scherm
© anp

Nederland en Italië kunnen VN-zetel delen

Nederland en Italië kunnen een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gaan delen. Dat is vandaag bij de VN in New York vernomen.

De landen die erover gaan zijn unaniem akkoord, is van bronnen vernomen. Dat betekent dat Italië volgend jaar in de raad is vertegenwoordigd, en Nederland in 2018. Beide landen wilden eigenlijk twee jaar in de raad zitten. Maar zij kregen niet voldoende steun van de andere VN-lidstaten.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Italiaanse ambtgenoot Paolo Gentiloni sloten daarop een deal. Koenders noemde het ,,een signaal van Europese samenwerking in de internationale politiek.''

Pragmatische opstelling
Alle leden van de westerse groep spraken hun steun en waardering uit voor de constructieve en pragmatische opstelling van Nederland en Italië. Daarmee boden de landen een oplossing voor een dreigende impasse bij de verkiezingen voor de zetel in de Veiligheidsraad.

Na het unanieme akkoord wordt een en ander de komende tijd volgens de VN-procedures geregeld. Het is ongebruikelijk dat twee landen een zetel delen. In 1964 en 1965 deden Tsjechoslowakije en Maleisië dat nog, enkele jaren daarvoor Polen en Turkije.

Het wordt de zesde keer sinds 1946 dat Nederland als niet-permanent lid aanschuift. Nederland heeft jarenlang gelobbyd voor de plek in het machtigste orgaan van de VN. De raad is bedoeld om de internationale vrede en veiligheid te bewaren. De raad kan onder meer sancties opleggen, vredestroepen inzetten en beleid beïnvloeden.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement