Thomas Karremans in 2014.
Volledig scherm
Thomas Karremans in 2014. © ANP

Nederland hoeft Dutchbatter Karremans niet te vervolgen

Nederland hoeft toenmalig Dutchbat-commandant Thom Karremans niet te vervolgen voor zijn rol in de val van Srebrenica. De bewering dat Nederland de zaak niet goed heeft onderzocht, is overduidelijk ongegrond en moet worden verworpen. Dat oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vandaag.

Nabestaanden van drie slachtoffers van de val van Srebrenica in 1995 stapten vorig jaar oktober naar het hof in Straatsburg met een klacht tegen Nederland. Hun advocaten stelden dat de rol van Karremans in het bloedbad niet goed was onderzocht en er politieke druk was uitgeoefend om vervolging te voorkomen. Advocaten Liesbeth Zegveld en Tomasz Kodrzycki stelden ook dat Karremans en ook zijn plaatsvervanger Rob Franken medeplichtig zijn aan moord, oorlogsmisdaden en genocide.

Het Openbaar Ministerie besloot in 2013 de Dutchbatleiding niet te vervolgen omdat die geen blaam trof. Het gerechtshof in Arnhem bevestigde dat oordeel vorig jaar en ook het mensenrechtenhof laat dat nu in stand. Het is fijn voor de betrokkenen dat de zaak is gesloten, luidt de reactie van het ministerie van Defensie.

'Triest'
,,Het is triest voor de slachtoffers'', zegt advocaat Zegveld over de uitspraak van het Europees Hof. ,,Er gaat heel veel mis bij vredesoperaties. Ook dit had nooit mogen gebeuren, maar niemand wordt er op afgerekend. Met deze uitspraak zal geen land er aan denken om militairen die de fout in gaan te vervolgen.''

Toch is het hoofdstuk Srebrenica nog niet uit. In juni stapten twaalf veteranen van Dutchbat III naar de rechter omdat ze de Nederlandse staat na ruim twintig jaar aansprakelijk stellen voor het feit dat ze op een ,,onmogelijke missie'' zijn gestuurd.

Massamoord
De aanval op Srebrenica begon op 6 juli 1995. Karremans vroeg een aantal malen om luchtsteun. De VN reageerden steeds negatief op die verzoeken. Op 11 juli viel de enclave. Daarna vermoordden Bosnisch-Servische troepen onder leiding van Ratko Mladic rond de 8000 moslimmannen en -jongens.