Volledig scherm
© REUTERS

Nederland loopt niet warm voor revolutionaire Powerwall

Tesla's veel gehypte Powerwall blijkt nog totaal geen succes in de Lage Landen. Slechts 30 exemplaren verkocht verkoper Eneco afgelopen maanden in Nederland van de revolutionaire thuisbatterij en 50 in België. Een nieuwe dienst, CrowdNett, moet de verkopen opkrikken.

Powerwall van Tesla

Tesla's Powerwall is een accu voor thuis, die gebruikmaakt van energie uit zonnepanelen. De energie die overdag door de panelen wordt opgewekt, wordt opgeslagen om 's avonds te gebruiken om het huis bijvoorbeeld te verlichten. De bedoeling is dat er zo minder gebruik gemaakt wordt van de traditionele stroomvoorziening en er op den duur zelfs geheel onafhankelijk van te zijn. Heeft de Powerwall te weinig energie uit de zonnepanelen kunnen krijgen, dan haalt het de stroom echter wel van het netwerk. Dit gebeurt met name tijdens het daltarief.

Volledig scherm
Eneco verwierf eind vorig jaar het exclusieve recht om in de Benelux Teslas Powerwall te verkopen. Hier verantwoordelijke managers Dirk Jan Middelkoop en Ronald Bohte. © AD/Frank de Roo
Quote

De belangstel­ling was groot, maar mensen schrikken van het prijskaart­je van 7.000 euro

Ronald Bohte, Eneco

Eneco verwierf eind vorig jaar het recht om Tesla's nieuwe Powerwall in de Benelux te slijten. Hoewel de belangstelling voor het bijna 7.000 euro kostende apparaat aanvankelijk enorm was - honderden Nederlanders en Belgen toonden serieuze interesse - heeft zich dat nog niet in verkoopaantallen vertaald.

De container met Powerwalls die eind maart per schip uit Amerika arriveerde is nog grotendeels gevuld. ,,Mensen schrikken van het totale prijskaartje, we hebben nu 30 exemplaren in Nederland verkocht'', vertelt Ronald Bohte, manager energieopslag. ,,Nemen we andere merken mee, dan hangen er hoogstens 50 thuisbatterijen in Hollandse huizen.'' In België gaat het iets beter en heeft Eneco 50 Powerwalls verkocht.

Dat huishoudens niet warm lopen voor het futuristisch ogende gevaarte is niet enkel vanwege de kosten. Het Nederlandse stroomnet is allereerst zeer betrouwbaar, storingen doen zich zelden voor. Er zijn bovendien vrijwel geen gebieden in ons land zonder stroomkabel. Een thuisbatterij als backup of om in de natuur zelfvoorzienend te zijn is dus niet nodig.

Een financiële prikkel is er even­eens niet: dankzij de salderingsregeling mogen huishoudens hun zelf opgewekte, niet verbruikte zonnestroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. De meter loopt dan terug. In België is de markt weer totaal anders dan in Nederland en spelen andere oorzaken waarom de Powerwall niet scoort.

Energierevolutie
Uiteraard wist Eneco dat het geen vele duizenden Powerwalls zou slijten, maar toch: gezien de wereldwijde hype rond het apparaat - de charismatische Tesla-baas Elon Musk noemt het de start van een energierevolutie - is dertig stuks ronduit teleurstellend.

Volledig scherm
Hannah Beljaars-Frederiks en haar man hebben Enecos nieuwe dienst CrowdNett en de Powerwall afgelopen tijd getest. © Eneco
Quote

Wij geloven in de markt voor thuisbatte­rij­en. De kans is groot dat die gaat groeien

Dirk Jan Middelkoop, Eneco
Volledig scherm
Volgens Tesla-baas Elon Musk vormt de Powerwall de start van een energierevolutie. © AP

De nieuwe dienst CrowdNett moet daar nu verandering in brengen. Idee is dat een groot netwerk van thuisbatterijen het landelijke stroomnet in evenwicht kan houden. Bij pieken of dalen - als turbines door weinig wind nauwelijks stroom leveren - heeft hoogspanningsnetbeheerder TenneT extra capaciteit nodig. ,,Die stroom kopen ze in bij kolen- en gascentrales, wij willen dat helpen verduurzamen," zegt Bohte. 

In eerste instantie wil Eneco 400 Powerwalls gaan verkopen. ,,Op die manier kunnen we wekelijks een Megawatt, een procent van Tennet's reservebehoefte, leveren." 

Huishoudens die aan CrowdNett meedoen, kopen een Powerwall waarvan ze een derde van de opslagcapaciteit aan Eneco ter beschikking stellen. In ruil krijgen ze een flinke korting op de aanschafprijs en ontvangen ze jaarlijks 450 euro terug. ,,Op die manier denken we dat het aantrekkelijk wordt een thuisbatterij aan te schaffen,'' zegt Dirk Jan Middelkoop, manager innovatie bij Eneco.

Aannemelijk
De reden dat Eneco hiervoor kiest is dat het sterk in de markt voor thuisbatterijen gelooft. ,,Nu elektriciteit steeds vaker duurzaam wordt opgewekt zijn batterijen nodig om stroom op te slaan voor als de zon niet schijnt of het niet waait." 

De kans is bovendien groot dat de salderingsregeling vanaf 2020 wordt aangepast of wellicht verdwijnt. Die kost de schatkist steeds meer. ,,Wat er ook gebeurt, het lijkt aannemelijk dat de vraag naar thuisbatterijen gaat groeien."

Eneco wijst op Duitsland, waar mede door de Energiewende inmiddels 30.000 thuisbatterijen over de toonbank zijn gegaan. Niet alleen van Tesla, maar ook van fabrikanten als Varta, Saft en Sonnen. 

Voorlopig heeft Eneco nog een flinke missie te verrichten. De nieuwe dienst CrowdNett telt nu nog zeven Powerwalls, onder meer techgoeroe en Tesla-fan Vincent Everts doet mee, net als groene ondernemer Jan-Willem Zwang. 

Cool
Het systeem werkt echter prima, zo blijkt op Heijplaat, waar architecte Hannah Beljaars-Frederiks en haar man de 100 kilo zware Powerwall voor Eneco hebben getest. ,,Het is een prachtige manier om ook in een oud huis als dit zuiniger met energie om te gaan'', zegt ze. ,,Hij ziet er bovendien ook nog eens cool uit.''

Volledig scherm
De familie Saels uit Mechelen is sinds dit voorjaar de eerste bezitter van de Tesla Powerwall in de Benelux. © Photo News