Demonstranten bij de klimaattop in Durban.
Volledig scherm
Demonstranten bij de klimaattop in Durban. © afp

Nederland onzichtbaar op klimaattop

Nederland is behoorlijk onvindbaar bij de VN-klimaattop in Durban, die vandaag zijn laatste uren heeft ingezet. De Nederlandse delegatie behoort tot de kleinste van alle deelnemende landen.

De 21 delegatieleden, onder wie consultants en een student, vormen een kleinere groep dan bijvoorbeeld die van België. Dat heeft 73 deskundigen gestuurd. Zelfs kleinere landen als Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk en Portugal hebben meer leden gestuurd. Dat blijkt uit een analyse vrijdag door weblog Sargasso en het ANP.

PVV-Kamerlid Richard de Mos had er eerder op aangedrongen dat de regering minder geld uitgeeft voor delegaties naar klimaatconferenties.

De Nederlandse delegatie wordt de laatste dagen geleid door staatssecretaris Joop Atsma (Milieu). Hij bezocht vrijdag echter de opening van een nieuwe voedselfabriek van Unilever, meldde hij op Twitter.

Naar de VN-klimaattop in Kopenhagen stuurde de Nederlandse regering nog 70 mensen, naar die in Cancún vorig jaar gingen 30 afgevaardigden.

'Zo'n kleine delegatie doet me pijn', zegt klimaatwetenschapper en Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks). 'In de jaren tachtig was het CDA/VVD-kabinet van Ruud Lubbers en Ed Nijpels een van de voortrekkers van de klimaatafspraken. Nu is Nederland bijna totaal afwezig. We spelen geen rol meer.'

Dat Atsma in de slotfase van de onderhandelingen een fabriek bezoekt, noemt Eickhout beschamend. 'In die cruciale uren moet je juist flink lobbyen.'

  1. Onzekerheid rond Nederlands cruiseschip in Florida: ‘Mijn dochter is slachtoffer politiek steekspel’
    PREMIUM

    Onzeker­heid rond Nederlands cruise­schip in Florida: ‘Mijn dochter is slachtof­fer politiek steekspel’

    Het door coronavirus getroffen cruiseschip MS Zaandam en zusterschip De Rotterdam naderen de Verenigde Staten en zijn in afwachting van toestemming om te mogen aanmeren in Florida. Aan boord van de Zaandam zijn nog tientallen Nederlanders, onder wie de 26-jarige Anne Weggeman die op het schip werkt. Haar vader is bezorgd: ,,Waar is die gouverneur van Florida in hemelsnaam mee bezig?”