Volledig scherm
Ter illustratie © anp

Nederland opnieuw op één na beste pensioenstelsel ter wereld

Nederland is nog steeds de nummer twee van de wereld op het gebied van pensioenen. Het Nederlandse stelsel presteerde iets minder dan een jaar eerder, maar het gat met nummer één Denemarken is wel kleiner geworden.

Dat blijkt uit een onderzoek van Mercer. Het adviesbureau legt elk jaar de pensioenstelsels van een kleine dertig landen langs de meetlat met vijftig indicatoren.

Het Nederlandse pensioenstelsel blinkt vooral uit in toekomstbestendigheid. Ook in de garantie dat een stelsel een leefbaar minimuminkomen kan garanderen, staat Nederland op één. Wel viel de score op dat onderdeel iets lager uit dan een jaar eerder.

Ook qua bestuur, deelnemersbescherming en de regulering van particuliere pensioenaanbieders presteerde Nederland iets minder dan een jaar eerder.

Het Nederlandse pensioenstelsel behaalde een score van 80,1 op een schaal van 1 tot 100. De Denen pakten de eerste plek met een score van 80,5 punten. Het land nam in 2012 de eerste plek over van Nederland.

Nederland en Denemarken zijn de enige landen met een zogeheten A-grade bij Mercer. De top vijf bestaat verder uit Australië, Finland en Zweden. Argentinië eindigde onderaan met 37,7.