Route Dascha

Klik op afbeelding voor grotere versie

Nederlanders drinken de meeste koffie

Litouwen heeft de snelste wifi, Cuba de beste artsen en Oostenrijk staat op nummer één als het gaat om betaald verlof. Dat blijkt uit een wereldkaart die op basis van alle mogelijke statistieken laat zien waar landen het beste in zijn. En Nederland? Wij blijken per persoon de meeste koffie te drinken.

Volgens datajournalist David McCandless van het platform Information is Beautiful is elk land wel het beste in iets. Hij verzamelde gegevens van onder meer de Wereldbank en Guinness World Records. Uit al die gegevens concludeerde hij waar alle landen ter wereld het beste in zijn.

Voor Nederlanders geldt, dat zij op een dag per persoon gemiddeld de meeste kopje koffie drinken: namelijk 2,4. Peru heeft de twijfelachtige eer om uit te blinken in cocaïne, China in het gevangen zetten van journalisten en Amerika in spammailtjes. Hongarije brengt het er net wat beter vanaf: daar hebben ze de meeste pornosterren. Wit-Rusland heeft de meeste alcoholisten.

Positief
Er zijn ook positievere lofbetuigingen. Zo telt Engeland de meeste biljonairs, heeft Duitsland de beste paspoorten en wordt Kroatië geroemd om de niertransplantaties. Letland mag trots zijn op de vrouwen en Frankrijk op de whiskydrinkers.

McCandless verzamelde in 2010 ook al data, maar toen kwam hij nog tot heel andere conclusies. Nederland was destijds het beste op het gebied van ecstasy.

Volledig scherm
© Information is Beautiful