Volledig scherm
© EO

Nederlandse kust superstormproof

Onze kust is weer bestand tegen een ware superstorm, zegt minister Schultz van Haegen, die vandaag de laatste zwakke schakel dicht in het westen van Zeeuws-Vlaanderen.

Volledig scherm
© AD

De versterkte beschermlinie op tien plaatsen langs de kust moet zorgen dat Nederland de komende vijftig jaar droge voeten houdt. Want al komt een superstorm gemiddeld maar één keer in de tienduizend jaar voor, door klimaatverandering worden stormen wel steeds krachtiger en stijgt de zeespiegel.

Die ontwikkelingen zijn van essentieel belang voor ons laaggelegen land. Een watersnoodramp zoals in 1953 zou ook nu vele mensenlevens kosten, onze omgeving verwoesten en de economie voor enkele jaren lamleggen. Verwachte kosten: ruim 100 miljard euro.

Doemscenario
Afgelopen weekend kregen we op televisie dit doemscenario al voorgeschoteld met de EO-dramaserie Als de dijken breken. Dat verhaal gaat over een hedendaagse watersnoodramp in Nederland en delen van Vlaanderen. De vraag is hoe groot de kans op zo'n ramp in werkelijkheid is.

Uit onderzoek van Rijkswaterstaat in 2003 bleek dat de kracht waarmee de golven op de kust slaan, groter is dan aangenomen. De conclusie: langs een deel van de kustlijn moesten duinen of dijken worden verstevigd, om te kunnen garanderen dat ze de komende decennia nog superstormproof zijn.

,,We willen in Nederland rampen vóór zijn, en daarom hanteren we steeds strengere veiligheidsnormen'', licht minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) toe. ,,Daarom investeren we in een veilig, toekomstbestendig en toonaangevend watersysteem."

De dijken en duinen die nog toekomstbestendig gemaakt moesten worden, werden de zwakke schakels gedoopt. Bij nadere inspectie van de tien oorspronkelijke locaties (zie kaartje) bleek Zandvoort toch aan de veiligheidsnormen te voldoen, dus is daar niets gebeurd.

Versterking
Bij alle andere zwakke schakels werd de kustlijn in ieder geval versterkt met zand. En op veel plekken is er meer werk verricht: zo is er in Katwijk zelfs een complete dijk gemaakt, overdekt door een zandduin. Ook werd op meerdere plekken gebruikgemaakt van beton en andere materialen. Voorgevormde blokken op nieuwe dammen in zee moeten hoge golven breken.

De kosten van de totale klus zijn uitgekomen op 605 miljoen euro, 45 miljoen minder dan verwacht. De minister van Infrastructuur en Milieu levert vandaag de laatste zwakke schakel op: een strook van ruim 10 kilometer in West-Zeeuws-Vlaanderen. Alleen al dit deel van het project kostte ruim 130 miljoen euro.

Schultz: ,,Gelukkig komt een superstorm bijna nooit voor, maar de Nederlandse kust is in ieder geval voor de komende vijftig jaar beschermd. Ik ben daar trots op.''

Volledig scherm
© EO
Volledig scherm
© EO