Volledig scherm
De reddingsactie op de Middellandse Zee.

Nederlandse marine redt 193 vluchtelingen op zee

Op de Middellandse Zee heeft het Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Van Amstel 193 vluchtelingen gered, onder wie veertig vrouwen en zestien kinderen. De reddingsoperatie vond gistermiddag plaats, meldde het ministerie van Defensie vandaag.

De oude boot met vluchtelingen was al zeven dagen op zee en dreigde te zinken. Het fregat reageerde op een noodoproep. Volgens Defensie was er paniek aan boord van de vluchtelingenboot die tussen Egypte en Sicilië voer. De vluchtelingen worden naar een Italiaanse haven gebracht.

Volledig scherm
De reddingsactie.

Bewaken van grenzen

Volledig scherm
Het marineschip.

Het marineschip neemt sinds deze maand deel aan de operatie Triton van het Europese grensagentschap Frontex. De Van Amstel bewaakt de Europese grenzen en brengt de migratiestroom vanuit Noord-Afrika in kaart. Zodra boten met vluchtelingen werden waargenomen, werd contact opgenomen met de Griekse en Turkse kustwacht om de migranten aan land te brengen. 

Nederland wil na de zomer weer een marineschip sturen naar de Egeïsche Zee om mee te doen aan de operatie daar tegen mensensmokkel. Minister Jeanine Hennis (Defensie) zei vorige week dat ze aan het kijken is of dat mogelijk is.