Volledig scherm
© Beeldbewerking: AD

Niemand snapt iets van energielabel in woningen

Zes miljoen huizenbezitters en huurders hebben een energielabel op de deurmat gekregen, toch heeft 57 procent geen flauw benul wat het label van zijn huis is en waar het toe dient. Bouwend Nederland is 'de chaos' zat, Brussel heeft kritiek en de politiek roept donderdag minister Blok op het matje.

Vooral bewoners in de Randstad tasten volstrekt in het duister over hun energielabel. Als consumenten het wél weten, dan zijn ze in een kwart van de gevallen ontevreden, blijkt uit onderzoek van energieleverancier Nuon onder ruim duizend Nederlanders. Niet alleen woningbezitters en huurders zijn slecht te spreken over het label, ook installateurs, makelaars en bouwers, en milieuclubs staan niet te juichen.

Vier grote brancheverenigingen Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-Bouw trokken uitgerekend deze week nog eens aan de bel bij minister Blok. Zij zijn het zat dat de procedure voor nieuwbouwwoningen om zo'n definitief label te krijgen, nog steeds niet goed werkt.,,Dit is absolute chaos," trekt voorman Maxime Verhagen van Bouwend Nederland fel van leer. ,,Helaas moeten we constateren dat het 6 maanden na onze brief en 9 maanden na invoering van het stelsel van energielabels voor de woningbouw, nog steeds vrijwel onmogelijk is om voor een nieuwbouwwoning, bij oplevering, langs de digitale route een definitief energielabel te verkrijgen."

CDA en SP willen minister Blok vandaag in een Kamerdebat om opheldering vragen. ,,Nu dat we zo'n label hebben, moet het ook goed zijn geregeld. In de praktijk maken haperende computersystemen en ambtelijke procedures dat onmogelijk. Hoe moeilijk kan het zijn om dat energielabel met de sleutels van het huis te overhandigen?," reageert CDA-Kamerlid Erik Ronnes.

Ook buiten onze landsgrenzen is er kritiek. De Europese Commissie heeft Nederland al meer dan eens op de vingers getikt voor het energielabel, omdat het de Europese regels niet goed naleeft.

Idee
Het hele idee achter het energielabel - bedacht in Brussel - is dat mensen energiebewuster worden en bereid zijn om hun woning energiezuiniger te maken. Daarmee kunnen de stooklasten omlaag en dat draagt bij aan de realisering van de klimaatdoelstellingen waar Nederland zich aan heeft gecommitteerd.

Aan de hand van een energielabel is te zien hoe zuinig een huis is in het verbruik van gas, elektriciteit en warmte. Welk label een huis precies krijgt, is weer gebaseerd op gegevens van het Kadaster en data van vergelijkbare woningen. Dat kan variëren van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Mensen die meer energiezuinige maatregelen hebben genomen, zoals dubbel glas of een nieuwe cv-ketel hebben laten plaatsen, kunnen die gegevens via internet doorgeven en daarmee een 'hogere' score bemachtigen. Om die gegevens definitief te maken, is de woningbezitter een paar tientjes kwijt.

Ontevreden
Juist mensen die een laag label hebben, zijn daar ontevreden over, stelt Nuon in het onderzoek. En de leverancier constateert dat juist die bewoners best bereid zijn om daar geld in te steken, zodat hun label van een E een C, of nog hoger kan worden. Maar liefst 48 procent van de Nederlanders denkt er serieus aan om extra isolatie aan te brengen in huis, of een zonneboiler te installeren. Zij hopen zo te besparen op hun gas en/of elektriciteitsverbruik.

Dat zo weinig mensen eigenlijk weten welk label hun woning heeft, noemt Vereniging Eigen Huis 'opmerkelijk'. ,,Het verbaast ons, want begin dit jaar is er toch best veel aandacht geweest voor het label," zegt woordvoerder Hans André de La Porte. ,,Maar het is pas relevant als je gaat huren, kopen of verkopen. Dan moet je zo'n label hebben."Wie in dat geval geen label heeft, riskeert sinds 1 juli een boete van maximaal 405 euro. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport heeft sinds september 3000 'waarschuwingen' verstuurd, dwangsommen zijn nog niet opgelegd.