Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

'Niemand weet wat missie Mali inhoudt'

Missie MaliDe grootste Nederlandse militaire missie zit in Mali. Terwijl de strijd oplaait, beslist het kabinet over verlenging van de missie. ,,We doen mee om het meedoen.''

Quote

Ik schrok van de organisa­tie: de missie is opgezet om te mislukken

piloot Peter Gordijn
Volledig scherm
Peter Gordijn is een Apachepiloot die vorig jaar nog in Mali was. © AD/Johan Havelaar

Apachepiloot Peter Gordijn is er klaar mee. Vorig jaar vloog hij nog in Mali. Ondersteunde hij grondtroepen. Vergaarde inlichtingen. Maar hij heeft er geen trek meer in. ,,Niemand kon mij antwoord geven op de vraag wat de rol van de VN-missie nu is'', zegt hij.

Mislukken
Gordijn verliet het leger. Hij is niet de enige die gedesillusioneerd terugkeerde uit Mali. Joost de Wolf, de Nederlandse kolonel der mariniers, was bijna een jaar lang de chef militaire operaties van de VN-missie in Mali. Toen hij in 2014 aankwam in hoofdstad Bamako, waar het VN-hoofdkwartier is gevestigd, schrok hij van de organisatie. Of liever: het gebrek eraan. ,,De missie was opgezet om te mislukken", zei hij eind mei bij een debatavond over de missie in Mali.

De Wolf, die leiding gaf aan 12.000 militairen, kreeg vanuit Den Haag niet duidelijk te horen wat er moest gebeuren. Er was constant strijd tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, die verschillende prioriteiten hebben.