Meisje kijkt op haar telefoon.
Volledig scherm
Meisje kijkt op haar telefoon. © ANP

'Niet gek om je telefoon een schoonmaakbeurt te geven'

Dagelijks, wekelijks, maandelijks, of nooit: maak jij wel eens je mobiele telefoon schoon? Volgens microbioloog Rijkelt Reumer en schoonmaakexpert Zamarra Kok moeten we niet bang zijn voor bacteriën. Wekelijks schoonmaken is volgens hen daarom voldoende. ,,De beste tip: neem je telefoon nooit mee naar het toilet."

Quote

Het is belangrijk om na het toiletbe­zoek eerst de handen wassen en dan pas weer iemand appen of bellen.

Rijkelt Beumer, microbioloog

Volgens onderzoekers zitten er vaak E. Colie-bacteriën op telefoons. Dit is een bacterie die voorkomt in de ontlasting van mensen en dieren. ,,Veel mensen zitten op de wc te appen of te facebooken. Wanneer je doortrekt komt er een mist aan water vrij die op je telefoon terecht kan komen. In deze mist zit vaak de E. Colie-bacterie", zegt Kok. ,,Ook is het na het toiletbezoek belangrijk eerst de handen wassen en dan pas weer je telefoon te gebruiken", zegt Reumer. ,,Dan komt deze bacterie hier ook niet op terecht."

Volgens Kok kunnen er op een mobiel ook virussen overleven, zoals verkoudheidsvirussen of griep. ,,Met die informatie in je achterhoofd is het zeker niet gek om soms je telefoon een schoonmaakbeurt te geven."

E. Coli-bacterie
Volledig scherm
E. Coli-bacterie © ANP

Schoonmaken

Quote

Om de bacteriën werkelijk te verwijde­ren is het handig om een an­ti-bacteriële spray of alcohol te gebruiken.

Zamarra Kok

Toch is het volgens beiden niet nodig om dagelijks de telefoon schoon te maken. ,,Veel bacteriën kunnen geen kwaad. Daarnaast blijft het aantal bacteriën op je telefoon aardig constant. Als hij wat viezig of vet is, kan je hem met een droog doekje schoonmaken. De bacteriën gaan hier niet van weg, maar wat viezigheden wel", zegt Reumer. Zijn tip is om niet met water het doekje te bevochtigen en dan je mobiel schoon te maken, hierdoor kunnen micro-organismen namelijk alleen maar gaan groeien. Op een droge ondergrond is dat veel lastiger. 

Volgens Kok is het handig om een brillendoekje te gebruiken voor de wekelijkse schoonmaak. Deze schuiven het vuil namelijk niet voor zich uit, maar nemen het op. ,,Om de bacteriën werkelijk te verwijderen is het handig om een anti-bacteriële spray of alcohol te gebruiken. Maak je het doekje licht vochtig en wrijf je telefoon schoon. Alleen water is inderdaad niet genoeg, zoals Rijkelt Reumer ook aangeeft."

Hoeveelheid

Quote

Helemaal vrij van viezigheid zal hij nooit worden, maar niks is vrij van viezigheid.

Zamarra Kok

Op een mobiele telefoon zitten ongeveer evenveel bacteriën als op een afstandsbediening voor de televisie, rond de 10.000. Wanneer je telefoon van glad materiaal is, kan het zijn dat er minder bacteriën zitten dan wanneer het van ruwer materiaal is gemaakt. Reumer: ,,Zo zitten er ook minder bacteriën op een ijzeren deurklink dan op een afstandsbediening."

Stof uit de lucht, huidschilfers, vettigheid via je wang en spuug blijven bij gebruik constant je telefoon teisteren, hoe vaak je hem ook schoonmaakt. ,,Helemaal vrij van viezigheid zal hij nooit worden. Maar niks is vrij van viezigheid: denk aan de doortrekknop op de wc of de deurklink. Maak je hier vooral niet te druk om en maak het wekelijks schoon", aldus Kok.

Poll

Uit iets meer dan tienduizend stemmen blijkt dat het grootste deel van de AD-lezers nooit de telefoon schoonmaakt, dat is 39%. Het kleinste deel van de stemmers, 18%, maakt twee keer per jaar zijn of haar telefoon schoon.

Hoevaak maak jij je telefoon schoon?
Elke dag: 1955 stemmen (19%)
Een keer per week: 2419 stemmen (24%)
Twee keer per jaar: 1794 stemmen (18%)
Nooit: 3913 stemmen (39%)

Totaal is er 10.081 keer gestemd.