Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong. © Shody Careman

Niet The Donald maar zijn vice-president is hét probleem

ColumnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Geen abortus voor foetussen met ernstige medische complicaties. Geen homohuwelijk. Geen stamcelonderzoek. Geen vrouwen in het leger. Elektroshocktherapie voor homo's en lesbiennes, want die therapie kan ze heteroseksueel maken. De opwarming van de aarde is een leugen. Men mag LGBT'ers discrimineren. Als je door verkrachting zwanger raakt is het je taak als vrouw om het kind te baren.

Als je dacht dat Donald Trump het echte probleem is, dan ken je zijn vice-president Mike Pence nog niet. Een man die zichzelf graag neerzet als het redelijke alternatief, maar die er eigenlijk nog veel racistischere en seksistischere ideeën op nahoudt.

Die dingen die ik hierboven schreef zijn namelijk allemaal zijn ideeën.

Hij was het waardoor ik gisterochtend ietwat misselijk het nieuws las. The Donald schreeuwt veel, maar komt met weinig echte plannen. Zijn adjudanten zijn de mannen die bestuurlijke ervaring combineren met enge gedachten.

Dit is blijkbaar wat de meerderheid liever wil, dan een vrouw in het Witte Huis. Zelfs heel veel vrouwen stemden liever op deze seksistische engerds die hun rechten willen beperken, dan op een vrouw die het sowieso beter met ze voorheeft. Je kunt van Hillary vinden wat je wil, maar ze dreigt in ieder geval niet met elektroshocks.

De regering Trump zal op vele fronten geen vooruitgang leveren. De LGBT'ers moeten vrezen voor hun pas verworven rechten. Klimaatwetenschappers worden niet serieus genomen. Vrouwen mogen terug naar het aanrecht. Een lesbische vriendin van mij heeft als stelregel dat ze alleen naar landen op vakantie gaat waar ze hand in hand kan lopen met haar geliefde. Hoe zal dat over een paar jaar in Amerika zijn? Of zal het zo'n vaart niet lopen?

Ik hoop op het eerste. Maar erg zeker ben ik niet.

Misselijk ben ik ervan. Weet je trouwens waar Pence het idee vandaan heeft dat vrouwen niet in het leger horen? Uit de Disneyfilm 'Mulan'. Mulan - krijger in het Chinese leger - werd verliefd op een officier. Nou, en toen had je de poppen aan het dansen. Zo verwerpelijk, vindt Pence.
 
Een racistische, seksistische engerd die zijn wijsheid uit Disneyfilms haalt. En wij maar denken dat Trump het probleem is.