Volledig scherm
Een marineschip, foto ter illustratie. © anp

Nieuw marineschip verdeelt Nederland en België

De bouw van vier marineschepen, samen met de Belgen, leidt nu al tot gedoe. België wil de allernieuwste techniek inbouwen, om vijandelijke raketten in de ruimte te onderscheppen. Nederland heeft die behoefte niet.

Quote

Het is ook niet realis­tisch te denken dat België dit alleen gaat doen. Het wordt pas interes­sant als meerdere landen hierin willen investeren

Peter Wijninga

Met het 'buitenaardse' plan van de Belgen behoren hun marineschepen in 2025 tot de allermodernste ter wereld. Alleen Japan en Amerika kunnen op dit moment vanaf zee raketten de ruimte in sturen om naderend onheil buiten de dampkring onschadelijk te maken. Volgens de NAVO is dat noodzakelijk als bondgenoten vanaf grote afstand worden bestookt met kernwapens of dodelijk gas.

Raketten die vanaf 400 kilometer afstand of meer worden afgevuurd, gaan namelijk zó hoog, dat ze eventjes in de ruimte komen. Dat is het moment waarop de Belgen straks hun 'kill vehicle' (moordwapen) willen laten toeslaan. Deze capsule, met warmtesensor, raakt de ballistische raket met duizenden kilometers per uur waardoor die direct ontploft. 'Een kogel die een kogel uit de lucht schiet', noemt fabrikant Raytheon van de SM-3 raket dat zelf. Met als voordeel dat de bom geen dood en verderf kan zaaien.

De Belgische minister van Defensie wil de hypermoderne rakettechniek dolgraag laten inbouwen op hun nieuwe marineschepen die ze samen met Nederland ontwikkelen, zo blijkt uit hun 'Strategische visie op Defensie'.

Volledig scherm
© AD
Quote

Technisch is het misschien mogelijk, maar dan is daar eerst een studie voor nodig en daar zijn we helemaal niet mee bezig

Defensie

Niet mee bezig
Maar Nederland moet er vooralsnog helemaal niets van hebben, laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten. ,,Technisch is het misschien mogelijk, maar dan is daar eerst een studie voor nodig en daar zijn we helemaal niet mee bezig'', zegt een woordvoerster. Volgens haar kan elke marine afzonderlijk modules voor wapensystemen laten plaatsen of weglaten.

Dat is opmerkelijk, want eind november ondertekenden beide landen nog een verregaande overeenkomst om samen de schepen te 'ontwikkelen' en te 'verwerven'.

Het Belgische ministerie laat in een reactie weten dat beide landen 'identieke fregatten bouwen'. Voor de SM-3 raketten is volgens een woordvoerster ook geen andere lanceerinrichting nodig. Dan moet Nederland wél de versie aanschaffen waar deze raketten in passen.

Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk ziet het aanschaffen van SM-3 raketten wel zitten, twitterde hij vorig jaar. Niet zelfstandig, want dat is niet betaalbaar en niet verstandig. 'Misschien als onderdeel van een Europese pool'.

Volgens Jaime Karreman van marineschepen.nl zegt die uitspraak veel. ,,Beide landen zijn gebaat bij identieke schepen. Dan is het voor Nederland interessanter om een schip met een SM-3 lanceerinrichting te kopen, zeker als daar al over nagedacht wordt."

Volgens voorzitter Marc de Natris van de Vereniging van Marineofficieren is het ook logisch dat Nederland de allermodernste raketten op zee wil installeren. Temeer omdat Nederland wél beschikt over de radars die nodig zijn om vijandelijke raketten in de ruimte te zien aankomen. Dat hebben de Belgen níet. ,,Nederland kan de raketten detecteren, maar moet nu een ander land vragen om die uit te schakelen. Dat is raar'', zegt hij. Een ander schip kopen is volgens hem niet slim. ,,Elk verschil in ontwerp kost geld.''

Dreiging
En er is volgens Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies nóg een reden waarom het onlogisch is dat Defensie geen interesse toont in de nieuwe SM-3-installaties. De NAVO is al jaren naarstig op zoek naar landen die willen investeren in een 'Europees raketschild'. Een terecht verzoek, want de dreiging van ballistische raketten is volgens Wijninga reëel. ,,Iran heeft ze. Pakistan. Rusland. Er is geen enkel Europees land met een antwoord.''

Europa leunt nu nog geheel op Amerika. De VS liet in Roemenië een raketinstallatie bouwen. En doet dat in 2018 in Polen. Kosten spelen een rol. Eén SM-3 raket kost tussen de 10 en 24 miljoen dollar. Wijninga: ,,Het is onrealistisch te denken dat België dit alleen gaat doen. Het wordt pas interessant als meerdere landen investeren.''