Een kolonie 'The Hoff' krabben op de bodem van de oceaan. Foto credits: Universiteit van Oxford
Volledig scherm
Een kolonie 'The Hoff' krabben op de bodem van de oceaan. Foto credits: Universiteit van Oxford © afp

Nieuw soort krab genoemd naar 'The Hoff'

Wetenschappers hebben een nieuwe krabbensoort ontdekt die gekscherend, en tijdelijk, genoemd is naar 'The Hoff', ofwel de TV-ster David Hasselhoff. De acteur van onder andere Knightrider en Baywatch staat bekend om zijn harige borstkas en de nu ontdekte krabbensoort pronkt daar ook mee.

Een nog niet geïdentificeerde octopus. Foto credits: Universiteit van Oxford.
Volledig scherm
Een nog niet geïdentificeerde octopus. Foto credits: Universiteit van Oxford. © afp

De harige krabben zijn ontdekt tijdens een Engelse expeditie in de Zuidelijke Oceaan bij Antarctica in een vulkanisch gebied bij South Georgia. Het team onderzoekt geisers op de zeebodem en welke dieren rond die geisers leven.

Yeti krabben
De krab is een versie van de krabbensoort die yeti wordt genoemd omdat ze sneeuwwit zijn en niet moeders mooiste. De nieuwe soort, 'The Hoff', schoolt samen op de zeebodem in de buurt van de hete geisers, op sommige plekken zelfs met 600 krabben per vierkante meter. Met hun harige borst en witte schaal zijn ze een opmerkelijke verschijning. De nieuwe krabbensoort krijgt overigens op termijn wel een officiële wetenschappelijke naam.

Octopus
De expeditie met een bestuurbare robotcamera aan boord van een cruiseschip, heeft ook andere nieuwe diersoorten ontdekt op de zeebodem bij Antarctica. Onder andere een geheel witte octopus, die mogelijk nooit eerder is gezien. De robotcamera, aan boord van de capsule Isis, kan tot 6km diep duiken en heeft daarom videobeelden kunnen vastleggen van zeedieren die nog niet eerder waren ontdekt.

De expeditie werd georganiseerd door twee Britse universiteiten en twee Britse onderzoekscentra.

David Hasselhoff.
Volledig scherm
David Hasselhoff. © photo_news