Nieuwe dierenwet legt bom onder veehouderij en houden huisdieren
VIDEOKonijnen en vogels mogen vanaf 2023 mogelijk niet meer in een hok of kooi worden gehouden. Dat is het gevolg van een nieuwe dierenwet, die vorige week geruisloos is aangenomen door de Eerste Kamer. Minister Carola Schouten (Landbouw) zit ermee in haar maag.
Huisdiereigenaren dreigen in grote problemen te komen door een wetswijziging waarmee de Eerste Kamer vorige week heeft ingestemd. Die nieuwe wet, ingebracht door de Partij voor de Dieren, regelt dat dieren vanaf 1 januari 2023 geen pijn of ongemak meer mogen hebben als ze in een stal, hok of kooi worden gehouden.
De wet gaat niet alleen over vee - zoals kippen, varkens en koeien - maar óók over huisdieren. ,,Daarbij kun je dus ook denken aan het eenzame konijn in het hok in de achtertuin of aan de vogel in de kooi’’, zegt Bas Rodenburg, hoogleraar dierenwelzijn aan de Universiteit Utrecht. Volgens de nieuwe wet moeten dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen: hokken, stallen en kooitjes moeten daarop worden aangepast.
Bewegingsvrijheid
,,Een konijn zit nu vaak in z’n eentje in een hok, terwijl het eigenlijk heel sociale dieren zijn’’, zegt Rodenburg. ,,Dat geldt ook voor parkieten en andere vogels, die van nature veel bewegingsvrijheid hebben.’’ Verder zou kunnen gelden dat katten altijd de mogelijkheid moeten krijgen om naar buiten te gaan.
Rodenburg plaatst vraagtekens bij de uitvoerbaarheid: ,,De vraag is of de wet te handhaven is.’’ Minister Schouten ontraadde afgelopen april de wetswijziging. Toch stemde een meerderheid in de Tweede Kamer ermee in. Ook de Eerste Kamer ging vorige week akkoord: de senaat deed die af als hamerstuk.
Uitlaten
Partijen in het parlement zijn nu bezorgd. ,,Mogen we honden nog aangelijnd uitlaten of moeten we ze de vrijheid geven om de kat van de buurvrouw op te eten?’’ vraagt CDA-Kamerlid Derk Boswijk zich af. VVD, CDA, SGP en BBB vrezen bovendien desastreuze gevolgen voor de veehouderij in Nederland.
Minister Schouten laat weten dat haar ministerie ‘analyseert’ wat de aangenomen wet in de praktijk gaat betekenen. ,,De wet is heel open geformuleerd’’, zegt ze. ,,Daarbinnen moet je kijken wat wel en wat niet kan.’’ Zo is het volgens Schouten lastig te bepalen wat nu precies natuurlijk gedrag van dieren is.
Ook onder boeren heerst onrust over de nieuwe wet. ,,Als je dit streng invult, is dit het einde van de intensieve veehouderij.’’ Lees hieronder welke gevolgen de nieuwe regels nog meer kunnen hebben.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zeven van de tien nieuwe sterrenrestaurants dieronvriendelijk: ‘Michelin beloont dierenleed’
Zeven van de tien nieuwe Nederlandse sterrenrestaurants scoren lager dan een 6 voor dierenwelzijn. Zij serveren veel gerechten die schade toebrengen aan dier en milieu. Zo oordeelden de dierenbelangenbehartigers van Dierenwelzijnscheck, die dus vinden dat Michelin dierenleed beloont. -
PREMIUM
Walter uit Someren bemiddelt tussen politie en demonstrerende boeren: ‘Ik zorg ervoor dat het niet uit de hand loopt’
Hij is een Helmonder in hart en nieren en vond de liefde in Someren. Hij leeft op van zijn blaaskapel, is altijd in voor een feestje. Werkte jarenlang als bedrijfsleider voor Aldi en schoolde zich om tot handelaar in maiszaden. Maar boven alles kan Walter Joosten (58) niet tegen onrecht. Kom je aan de boeren, dan kom je aan hem. Hij sloot zich niet voor niets aan bij Farmers Defence Force. -
PREMIUM
Tegenstanders willen van zoo af: 'Dierentuin is koloniaal relikwie'
Nu de noodlijdende dierentuinen miljoenensubsidies nodig hebben, vlamt de discussie op. Is het coronatijdperk niet hét moment om ermee te stoppen? -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie.
-
met video
In kleine stapjes naar een grotere Indië-herdenking: ‘Net als 4 mei op de Dam’
Een ander tijdstip en een prominente rol voor de ambassadeur van Indonesië. Niet alle Indië-veteranen zijn blij met de veranderingen waarmee de stichting Herdenking 15 augustus 1945 stilstaat bij de verschrikkingen tijdens de Japanse bezetting. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
Opluchting bij nabestaanden: twee jaar tbs erbij voor dader van huiveringwekkende gezinsmoord
Richard Harteveld, de man die in 2005 zijn eigen gezin uitmoordde om ‘ruimte te maken’ voor de komst van zijn minnares, blijft nog minstens twee jaar in zijn tbs-behandeling. Dit tot opluchting van de (groot)ouders van de nabestaanden. Harteveld zelf had de rechter twee weken geleden gevraagd of over maximaal één jaar zijn tbs beëindigd kon worden.
141 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerWim Versendaal
Patrick de Winter
Aart van der Spoel
Harry Mock
Schaacke