Volledig scherm
PREMIUM
Toen Van Wijngaarden alle klanten zag bij de opheffingsverkoop in Gorinchem, dacht ze: 'Waar waren jullie al die tijd?' © AD/Erik van 't Woud

Nita deed het licht uit bij V&D

IK WAS ERBIJWie had gedacht dat een punker met een hanenkam haar hart verloor aan het brave V&D? Nita van Wijngaarden niet, maar ze bleef het bedrijf dertig jaar trouw. Tot het faillissement.

Quote

We waren zo druk die laatste maanden, dat het bijna weer leuk werd

Nita van Wijngaarden

'Waar waren jullie al die tijd?' Nita van Wijngaarden (56) denkt het, maar zegt het niet. Trappelend van ongeduld staan tientallen klanten voor de V&D aan de Krijtstraat in Gorinchem. Het is opheffingsuitverkoop, met kortingen tot 90 procent.

Roodgevlekte nekken, graaiende handen. De begane grond verandert al snel in een rommelige kinderkamer. De stapel broeken die Van Wijngaarden net heeft opgevouwen wordt opzij gesmeten. Er wordt geruzied over de laatste koffer. Een riem slingert rond zonder badjas, een rechterschoen is zijn wederhelft kwijt.

Niets feestelijks
Dit is het grootste prijzencircus ooit, maar er is niets feestelijks aan. Het is 23 maart 2016, Vroom & Dreesman is al weken ter ziele, 5500 medewerkers zijn ontslagen, het familiebedrijf valt na 130 jaar uiteen. Alleen de bedrijfsleiders, onder wie Van Wijngaarden, zijn nog in dienst.

De directie heeft hen gevraagd om één collega uit te kiezen die tot de laatste snik de winkel bewaakt. Een groep uitzendkrachten wordt ingevlogen. Samen hebben ze één opdracht: de winkel moet leeg, tot die galmt. De reisbagage gaan het hardst, daarna het linnengoed en de merkkleding.

Winkeliertje spelen
,,De uitzendkrachten heb ik een snelcursus 'winkeliertje spelen' gegeven. We waren zo druk die laatste maanden, dat het bijna weer leuk werd. Maar we wisten ook op die eerste uitverkoopdag: dit is het begin van het einde", vertelt Van Wijngaarden aan haar keukentafel.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement