Volledig scherm
© afp

NS koopt 79 snelle treinen voor hogesnelheidslijn

De NS schaft 79 nieuwe intercity's aan die met een maximale snelheid van 200 kilometer per uur op onder meer het traject van de hogesnelheidslijn gaan rijden. Vanaf 2021 rijden de treinen tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda over de HSL.

Later worden de voertuigen ook ingezet tussen Den Haag en Eindhoven. De NS koopt de treinen voor meer dan 800 miljoen euro van het Franse bedrijf Alstom. De bestelde snelle intercity's bieden in totaal ongeveer 25.000 zitplaatsen, toiletten, wifi, gescheiden afvalinzamelingsbakken, led-verlichting, extra bagageruimte en stopcontacten in zowel eerste als tweede klasse. De treinen moeten kunnen rijden op de bovenleidingspanning van de hogesnelheidslijn (25 kV) en het hoofdrailnet (1,5 kV). NS heeft de optie er op termijn meer te bestellen.

Fyra
Eerder ging NS in zee met bouwer AnsaldoBreda voor de levering van de geplaagde Fyra-treinen. Ook Siemens en Alstom dongen destijds mee om de opdracht, maar zagen die aan hun neus voorbij gaan. Siemens spande een kort geding aan over de aanbesteding. De NS meldt dat dat kort geding vrijdag in haar voordeel is beslist, waardoor het contract met Alstom nu officieel kan worden beklonken.