Volledig scherm
Een roetveegpiet. © ANP

NTR: Alle Pieten hebben dit jaar roet op hun gezicht

SinterklaasSinterklaas wordt dit jaar tijdens de intocht op 17 november in Zaanstad vergezeld door roetveegpieten. Hoeveel roet zij op hun gezicht hebben, is volgens omroep NTR afhankelijk van 'hoe vaak zij door de schoorsteen zijn gegaan'. De omroep blijft hiermee vaag over het daadwerkelijke uiterlijk van de pieten. 

In een verklaring op de website geeft de NTR antwoord op verschillende vragen rondom de intocht, en het daarbij horende Sinterklaasjournaal. Op de vraag: 'Hoe zien de Pieten in Het Sinterklaasjournaal eruit?' luidt het antwoord: ,,De Pieten hebben roet op hun gezicht omdat ze door de schoorsteen gaan. Al naar gelang een Piet vaker door de schoorsteen is gegaan, heeft hij of zij meer roet op het gezicht."

De Pieten hebben hiermee straks geen identiek uiterlijk, maar zijn zeer gevarieerd, ook in hun kleding en accessoires. ,,De handschoenen en maillots van de Pieten zijn niet zwart, maar afgestemd op de kleurstelling van het Pietenpak. Het haarwerk is niet uniform maar divers, het varieert van lang, krullend, steil tot kort. De Pieten dragen ook geen gouden oorringen'', licht de NTR verder toe.

Volgens de omroep worden hun televisieprogramma's rondom het sinterklaasfeest gemaakt 'met respect voor de traditie en met oog voor ontwikkelingen in de samenleving.'

De veranderingen die de NTR heeft doorgevoerd in het uiterlijk van Zwarte Piet komen overeen met de visie van de gemeente Zaanstad, zo doet de verklaring van de omroep vermoeden. ,,Er is veel overleg tussen gemeente en NTR over tal van zaken en dus ook over het uiterlijk van de Pieten. De intentie van de NTR is om de organiserende gemeente elk jaar zoveel mogelijk mee te nemen in de visie van de NTR en onze ervaringen daarmee zijn positief'', zo klinkt het. 

De NTR wil naast het vraag-antwoorddocument op hun site verder niks los laten over het uiterlijk van Zwarte Piet. ,,Alles wat we er over willen zeggen, staat te lezen op onze website.''

Het Sinterklaasjournaal is vanaf maandag 12 november 2018 weer dagelijks te zien. De intocht is op zaterdag 17 november, live vanuit Zaanstad.

Bekijk in de video hieronder hoe Zwarte Piet er vorig jaar uitzag tijdens de intocht in Dokkum. 

  1. Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

    Held van Hilledijk en crisis bij Feyenoord in De Ochtend Show to go

    Tarik Bouzyd probeerde op 13 april Robert Hendrix tevergeefs uit een brandend huis te redden. ‘De held van Hilledijk’ is morgen te gast in De Ochtend Show to go. Ook oud-Feyenoordspeler en trainer Rob Jacobs schuift bij ons aan in de studio. Met hem hebben we het over de crisis bij Feyenoord, het Europese avontuur en de klassieker tegen Ajax. De show wordt gepresenteerd door Anne-Marie Fokkens en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.