Volledig scherm
© Tammy Ven Dange

Officieel: schaap Chris is de meest wollige ter wereld

Nadat schaap Chris vorige maand de gemoederen al flink bezighield, is het beest nu officieel uitgeroepen tot het meest wollige schaap ter wereld. Dat maakte Guinness World Records woensdag bekend. Chris werd ontdaan van 41,1 kilo wol nadat hij in de buurt van de Australische hoofdstad Canberra werd gevonden door dierenwelzijnorganisatie RSPCA.

Quote

We hopen alleen maar dat het record nooit zal worden verbroken, want het is onwaar­schijn­lijk dat het dier dat record zal overleven

Tammy Ven Dange (RSPCA)

Het schaap moest worden verdoofd tijdens de scheerbeurt. Hij droeg zó veel wol dat er werd gevreesd voor zijn leven. Herder Ian Elkins - gespecialiseerd in het scheren van schapen - ging de uitdaging aan en baande zich een weg door de overtollige wol. ,,Het is onwaarschijnlijk dat het zo kon overleven in de outback'', reageerde hij toen. Elkins schoor het schaap in twee lagen en had vier hulpjes nodig. Achteraf zei hij dat hij Chris van zo'n zeven jaar haargroei had ontdaan.

,,Het wereldrecord was absoluut geen prioriteit toen we Chris schoren'', vertelt RSPCA-medewerker Tammy Ven Dange aan ABC. ,,We waarderen de herkenning. We hopen alleen maar dat het record nooit zal worden verbroken, want het is onwaarschijnlijk dat het dier dat record zal overleven.''

Chris neemt het record over van een schaap uit Nieuw-Zeeland genaamd Big Ben. Zijn wol woog 28,9 kilogram - ruim 12 kilo lichter dan Chris.

Het schaap moest bij RSPCA even wennen aan zijn nieuwe kapsel, maar is inmiddels geadopteerd door een boerderij in New South Wales.

  1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
    VIDEO

    Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

    Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 26 doden geëist, meer dan 900 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.