Oliebedrijven en TNO: gebruik booreilanden voor windparken op zee
Door leegrakende gasvelden en de lage prijzen komen steeds meer van de 150 booreilanden op de Nederlandse Noordzee leeg te staan. Breek ze niet af, zeggen olie- en gasbedrijven en TNO, maar gebruik ze voor toekomstige windparken op zee en vergroening.
De 150 booreilanden op de Noordzee kunnen worden gebruikt als back up voor als het niet waait of andersom: om overtollige windstroom te gebruiken
Nu de meest makkelijke olie en gas lijkt opgepompt uit de 270 velden op de Noordzee en de olieprijzen zijn gekelderd, sluiten steeds meer gas- en olieproducenten hun putten en vliegen hun medewerkers naar het vaste land. Voor talloze boorplatforms dreigt de komende tien jaar ontmanteling, want de exploitanten zijn wettelijk verplicht verlaten installaties op te ruimen.
De gas- en olieproducenten zien dit met lede oge aan: Met het verdwijnen van de boorplatforms vergaat de kans om de resterende olie- of gas ooit nog op te pompen. Die is geld waard: in de bestaande Noordzee-bodem zit nog circa 285 miljard kuub gas, voldoende om heel Nederland zeven jaar te laten douchen, koken en wassen. Het kabinet verdient er jaarlijks circa 1,3 miljard euro mee. En als de prijzen weer gaan stijgen is dat nog veel meer.
Ander voordeel van Nederlands Noordzee-gas: we blijven langer energie-onafhankelijk en hoeven minder snel bij landen als Rusland aan te kloppen voor gas.
Vandaar dat TNO en NOGEPA, de vereniging van Nederlandse olie- en gasproducenten, nu met een omvangrijk plan komen. Het idee: laat de 150 booreilanden op de Noordzee zo veel mogelijk staan en gebruik ze voor de ontwikkeling van offshore windparken en verdere vergroening.
Schadelijke uitstoot
Hoe de booreilanden dan dienst kunnen doen? Door ze aan te sluiten op nog te bouwen windparken. Die kunnen fungeren als back up voor als het niet waait, stelt René Peters, directeur Gas Technology van TNO. Daarnaast kunnen ze overtollige windenergie afnemen. ,,Boorplatforms wekken met generatoren hun eigen stroom op uit het opgepompte gas. Dat zorgt voor uitstoot van CO2, zwaveldioxide en stikstofoxides tot gevolg." Als ze windstroom gebruiken, is er geen schadelijke uitstoot meer.
Infrastructuur die je afbreekt komt nooit meer terug. De komende decennia blijft het Nederlandse aardgas geld waard voor onze economie.
Misschien wel het belangrijkste: de tientallen booreilanden kunnen worden ingezet worden om een uitgebreid stroomnetwerk in de Noordzee op te bouwen. De parken die tot 2023 in het kader van het Energieakkoord worden neergezet staan nog dicht bij de kust. Peters: ,,De verwachting is dat ze in de toekomst steeds verder op zee komen te staan."
Den Helder
Probleem is dat het extreem kostbaar is om stroom van ver op zee aan land te brengen. Om te voorkomen dat veel elektriciteit bij hettransport verloren gaat, moet de stroom bij afstanden groter dan 50 kilometer eerst van wisselstroom naar gelijkstroom worden omgezet. In Duitsland is hoogspanningsbeheerder TenneT al 800 miljoen euro aan de bouw van de benodigde transformatorstations kwijt.
Door een deel van de platforms tot transformatorstation om te bouwen en kabels van booreiland naar booreiland te leggen kan het aanmerkelijk goedkoper. Op die manier wordt zelfs het noordelijkste deel van ons continaal plat - honderden kilometers boven Den Helder - bereikbaar voor windparken op zee. Dan kan een aansluiting gemaakt worden met de Noorse hoogspanningskabel die daar al ligt.
Al met al kunnen olie- en gassector en de windindustrie van elkaar profiteren, menen de NOGEPA en TNO. ,,Infrastructuur die je afbreekt komt nooit meer terug," zegt secretaris-generaal Jo Peters van de NOGEPA, de olie- en gasindustrie in Nederland. ,,De komende decennia blijven fossiele brandstoffen nodig. Nederlands aardgas is geld waard voor onze economie."
Slopen peperduur
En zo zijn er meer voordelen, want het afbreken van platforms is peperduur. Een klein onbemand eiland slopen kost al 10 miljoen euro, voor gigantische platforms als een Brent-booreiland waar honderden mensen op werken, lopen de kosten op tot wel 100 miljoen euro, aldus René Peters van TNO. Het gaat om miljarden euro's. ,,Het grootste deel komt bij de overheid terecht die vaak mede-aandeelhouder is via staatsdeelneming EBN."
,,Als industrie willen wij onderzoeken of we slim kunnen meebetalen aan het aanleggen van de infrastructuur voor windparken op zee," zegt NOGEPA-baas Peters. ,,Zij hebben komende jaren miljarden nodig voor de opbouw van een power grid, onze velden worden juist afgebouwd. Er zijn wellicht voor iedereen voordelen te halen."
Inmiddels zijn TNO en NOGEPA in gesprek met de ministeries van Economische Zaken en I&M over het plan. Ook wordt gesproken met hoogspanningsnetbeheerder TenneT, Natuur & Milieu, windenergiebranche NWEA en Siemens. TenneT-baas Mel Kroon spreekt van een interessant plan. ,,Hier moeten we serieus naar kijken of het mogelijk is."
Groot-Brittannië
Om het plan mogelijk te maken willen olie- en gasproducenten onder meer dat het kabinet bestaande regelgeving aanpast. Zo krijgt windenergie nu alleen subsidie (17 cent per kilowattuur) voor stroom die aan land wordt gebracht. ,,Die subsidie zou ook moeten gelden voor elektriciteit die van windparken naar boorplatforms gaat, zodat die stroom niet duurder is."
Het plan lijkt in het straatje van minister Kamp (EZ) te passen. In augustus maakte hij in het AD bekend te bestuderen hoe hij de industrie kan verleiden het Noordzee-gas tot de laatste druppel op te pompen. Hij denkt daarbij aan fiscale stimuleringsmaatregelen die premier Cameron in Groot-Brittannië recent ook heeft doorgevoerd. Gasbedrijven investeren in het Engelse deel van de Noordzee nu miljarden extra.
Hier moeten we in ieder geval serieus naar kijken en zien of het haalbaar is.
100 Eiffeltorens op de Noordzee
Liefst 1415 olie- en gasboorplatforms telt de gehele Noordzee, inclusief installaties onder het wateroppervlak. Bijna 250 daarvan moeten komend decennium gesloopt worden. De eilanden lopen van klein tot gigantisch: sommige platforms zijn tot 400 meter hoog en 150 meter diep. In totaal gaat het om ruim een miljard kilo staal, blijkt uit een in januari verschenen rapport van het Rotterdamse Atlantic Marine and Offshore (AMO). Dat is evenveel als honderd Eiffeltorens, bovendien dient er ook nog een miljard kilo beton worden verwijderd.
De wettelijk verplichte ontmanteling kost de industrie handen vol geld, zeker nu ook elders op de wereldzeeën platforms weggehaald dienen te worden. De 11 grootste olie- en gasproducenten hebben er voor de komende tien jaar liefst 144 miljard dollar voor gereserveerd, becijferde het FD onlangs.
Het slopen biedt volgens AMO kansen voor de economie, nu werven rond de Noordzee geld aan het ontmantelen kunnen verdienen. In totaal zouden er iets van acht plaatsen in het Noordzeegebied moeten komen, een werf kan jaarlijks 25.000 tot 40.000 ton staal slopen en verwerken. Rotterdam en de zuidwestkust van Engeland zouden daar erg geschikt voor zijn, stelt AMO.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Dode en gewonden door storm op Noors boorplatform
Op een boorplatform voor de kust van Noorwegen is woensdag één persoon om het leven gekomen. Twee anderen raakten gewond in een hevige storm. Het boorplatform in de Noordzee werd geraakt door een grote golf, zo maakte Statoil, de uitbater van het gasveld Troll, bekend. -
Kamp: Gasreserves onder Noordzee beter benutten
De enorme gasreserves die nu onaangeroerd onder de Noordzee liggen, moeten volop worden benut. Zo kan Nederland er warmpjes bij zitten tot alle energie van windmolens komt, stelt minister Kamp. En hoeven we minder te kopen van Rusland. -
Derde windpark Noordzee draait officieel
Windpark Luchterduinen in de Noordzee is maandag officieel in gebruik genomen. Het windpark staat 23 kilometer voor de kust van Zandvoort en Noordwijk en is het derde windpark in de Nederlandse Noordzee. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.
-
'Afgedankt booreiland weer afzinken op de zeebodem'
De oliesector broedt op plannen om boorinstallaties weer op de zeebodem te kunnen achterlaten. Dat is sinds de Brent Spar-affaire verboden. Staatsbedrijf EBN uit deze wens in een rapport. -
Oekraïne drijft in video de spot met vluchtende Russische toeristen: ‘Jullie kozen de Krim, grote fout’
Dankzij uitgestrekte stranden langs de Zwarte Zee, luxueuze resorts, wandelpaden in de bergen en historische ruïnes, was de Krim de afgelopen jaren een populaire badplaats voor Russische toeristen. Maar nu de oorlog ook het schiereiland heeft bereikt, blijven veel vakantiegangers liever weg. In een video op Twitter spot het Oekraïense ministerie met de toeristen die sinds de explosies van dinsdag op de vlucht sloegen. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan.