Volledig scherm
Luchtfoto van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel © John Gundlach

Omstreden azc's toch niet nodig

Alle plannen voor azc's en noodopvang voor vluchtelingen in Nederland moeten opnieuw worden bekeken. De vraag is of al die opvangplekken nog wel nodig zijn.

Quote

We moeten realis­tisch zijn en bekijken hoe we omgaan met de sterk verminder­de instroom van asielzoe­kers

Woordvoerder ministerie van Justitie

Alle Nederlandse gemeenten moeten hun plannen voor de bouw van een azc of noodopvang voor vluchtelingen heroverwegen. Voor september moeten ze hebben beoordeeld of die bouw nog 'noodzakelijk is of op de plank kan blijven liggen', meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ook wordt opnieuw gekeken naar de omvang van geplande azc's. ,,We moeten realistisch zijn en bekijken hoe we omgaan met de sterk verminderde instroom van asielzoekers", aldus een woordvoerder.

Die omslag is opvallend. Tot nu toe hamerden het ministerie en het COA (dat de opvang verzorgt) juist op méér opvangplekken. Dat leidde de afgelopen maanden tot tientallen plannen voor nieuwe azc's en plekken voor tijdelijke noodopvang door heel Nederland. Dat ging geregeld gepaard met felle politieke discussies in de gemeenteraad en protestacties vanuit de bevolking.

Turkijedeal

Volledig scherm
© ANP

Maar recent is tijdens landelijk overleg tussen ministeries, COA, gemeente en provincies besloten alle plannen nog eens tegen het licht te houden. Doordat er sinds de deal tussen Europa en Turkije in maart  veel minder asielzoekers naar Europa komen, staan nu zo'n 16.000 van de 51.000 opvangbedden in Nederland leeg. Per provincie wordt daarom bekeken welke plannen uitgesteld of aangepast kunnen worden.

Officieel houdt het ministerie nog vast aan de komst van 58.000 asielzoekers, net als vorig jaar. Maar als de instroom blijft zoals nu, met 300 tot 400 vluchtelingen per week, wordt dat cijfer bij lange na niet gehaald.

Niet correct

Volledig scherm
Het azc in Heerhugowaard © ANP

Het COA bevestigt dat alle plannen opnieuw worden bekeken, maar kan niet aangeven welke locaties eventueel niet doorgaan. Wel is bekend dat in Enschede nog eens wordt gekeken naar de komst van een azc.

Het Brabantse Deurne kreeg eerder deze maand te horen dat een azc voor 300 man werd uitgesteld. De gemeenteraad had juist recent toestemming verleend, ondanks veel tegenstand in het dorp. De raad trok daarop deze week haar eerdere goedkeuring weer in. Deurne voelt zich niet correct behandeld door het COA.

Opvangorganisatie
In Breda wordt een opvang van 400 asielzoekers in een voormalig belastingkantoor 'heroverwogen' door het COA. Maar de gemeente heeft het geld dat het COA aan huur zou betalen al ingecalculeerd. Het stadsbestuur wil de opvangorganisatie daarom aan de (mondelinge) afspraak houden.

Een COA-woordvoerder ziet twee reacties: ,,Sommige gemeenten zijn blij dat het alsnog niet doorgaat, anderen stellen: wij hebben onze nek uitgestoken en nu gaat het alsnog niet door."