Onbeperkt 'gratis' roaming in Europa nu echt een feit
Europeanen mogen vanaf volgend jaar zomer onbeperkt zonder extra kosten mobiel bellen en internetten in andere EU-landen. De eerder voorgestelde beperking van negentig dagen is helemaal van de baan.
Vanaf 15 juni 2017 is in de EU geen dure buitenlandbundel meer nodig en zijn roamingkosten verleden tijd
Dat maakte eurocommissaris voor de digitale markt Andrus Ansip woensdag bekend. Wel krijgen telecombedrijven de mogelijkheid maatregelen te treffen als ze misbruik signaleren. Hoe dit precies wordt geregeld, moet nog worden bepaald.
De zogeheten roamingkosten binnen de EU worden op 15 juni 2017 afgeschaft. De Europese Commissie had ruim twee weken voorgesteld daar beperkingen aan te stellen, maar commissievoorzitter Jean-Claude Juncker trok dat kort daarna in vanwege de vele negatieve reacties.
Over het afschaffen van grensoverschrijdende roamingkosten wordt in Brussel al jaren gepraat. Het is een lastig dossier, want grote Europese telecombedrijven als Vodafone en Deutsche Telekom - in Nederland eigenaar van T-Mobile - verdienen veel met de verkoop van hun dure buitenlandbundels. Zij lobbyden tegen de plannen die hun roaming-melkkoe doet opdrogen.
Akkoord
Uiteindelijk kreeg toenmalig eurocommissaris Neelie Kroes het plan twee jaar geleden door het Europees Parlement. De zaak was daarmee echter nog lang niet geregeld. Zo moesten ook de 28 EU-lidstaten akkoord gaan. Die vond de ingangsdatum van 1 januari 2015 veel te vroeg en ging voor 2018. Uiteindelijk gaf de Europese Raad vorig jaar juni zijn fiat en werd de ingangsdatum bepaald op 15 juni 2017.
We willen zowel consumenten als telecombedrijven beschermen
Deze zomer kwam de Europese Commissie met nadere spelregels voor de afschaffing. Roaming binnen EU-landen verdwijnt, maar slechts met een maximum van 90 dagen in een jaar, maakte eurocommissaris voor de Digitale Markt Andrus Ansip bekend. Ook zou roaming niet meer binnen de normale bundel vallen als iemand langer dan 30 aaneengesloten dagen in een ander EU-land verkeerde.
Kritiek
Idee hierachter was om zo misbruik tegen te gaan. Een consument zou anders een budgetbundel in het buitenland kunnen kopen om daar in Nederland dan gebruik van te maken. Dat was tegen het zere been van de telecomproviders
Het plan kreeg karrenvrachten kritiek van consumentenorganisaties: Brussel zwichtte voor de telecomlobby luidde het verwijt, de belofte van vrije roaming was gebroken. De 90-dagen limiet zou Europeanen tijdens lange vakanties - of pensionado's in Spanje - op forse kosten jagen.
Eerder deze maand trok de Europese Commissie het gewraakte plan weer in. Europese Commissie-voorzitter Juncker dwong Ansip met een nieuw voorstel te komen dat een stuk consumentvriendelijker is. Alle kritiek ondergraaft het toch al magere draagvlak voor Brussel onder Europese burgers, vond hij.
Nu is de 90-dagen limiet dus geheel van de baan. Wel mogen telecombedrijven in het nieuwe plan kosten rekenen als ze op basis van klantgebruikgegevens kunnen aantonen dat mensen misbruik maken van het vrije roamen. ,,We willen zowel burgers als telecombedrijven beschermen," zegt eurocommissaris Ansip.
KPN
Vooruitlopend op het afschaffen van roamingkosten passen providers hun voorwaarden aan. Zo laat T-Mobile sinds dit voorjaar klanten een behoorlijk deel van hun normale bundel (tot 2GB afhankelijk van het abonnement) in het buitenland gebruiken. KPN komt volgende week al met zes nieuwe abonnementen waarbij alle data, belminuten en smsjes ook in de rest van de EU 'gratis' te gebruiken zijn. In totaal kunnen KPN-abonnee's zestig dagen per jaar binnen hun bundel roamen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Buurman (36) gaat door het lint tegen echtpaar op leeftijd: ‘Jij en je vrouw gaan dood!’
Een contactverbod met zijn buren moet voorkomen dat Rick M. (36) uit Tubbergen nogmaals door het lint gaat. Dat is een van de maatregelen die politierechter Gerlof Meijer vrijdag oplegt. -
PREMIUMColumn10
Ik voel mij van alles, maar ongehuwd voel ik mij niet
Daan Rot-de Launay (46) was getrouwd met muzikant en columnist Jan Rot, die in april overleed. Deze week ‘viert’ ze haar trouwdag in Frankrijk. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Hoe Nederlandse amateurvoetballers zwart dik verdienen in België: ‘Jij had je huis met cash kunnen kopen’
Tientallen amateurvoetballers uit Nederland kunnen de verleiding niet weerstaan. Ze komen vooral uit Brabant, waar ze speelden voor een zakcentje of zelfs gratis, maar in België verdienen ze tienduizenden euro’s. Envelopjes vol geld en belastingontduiking zijn daar aan de orde van de dag, blijkt uit onderzoek van deze krant. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
PREMIUMExperts
Waarom zijn er zoveel bosbranden? En vier andere vragen en antwoorden
Populaire vakantiebestemmingen staan al weken in lichterlaaie. De bosbranden in Zuid-Europa breiden zich nog altijd verder uit en veel mensen worden geëvacueerd. We beantwoorden de vijf meest gestelde vragen over de bosbranden. ,,Het is een wake-upcall dat klimaatverandering echt bestaat.” -
Man komt onder eigen auto terecht en raakt levensgevaarlijk gewond
In het Limburgse dorpje Wittem is gisteren een man levensgevaarlijk gewond geraakt toen hij werd overreden door zijn eigen auto. Hij viel uit zijn rijdende auto en kwam onder het voertuig terecht, meldt de politie. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.