De tijd dat met Lego alleen onschuldige dagelijkse tafereeltjes worden nagebouwd, lijkt voorbij. Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland namen de Lego-catalogi van de afgelopen jaren onder de loep. Conclusie: het is allemaal een stuk gewelddadiger geworden.
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Mitrailleurs, tanks en pistolen. In menig Legodoos zit tegenwoordig een indrukwekkend wapenarsenaal. Met de gekleurde plastic blokjes kunnen allerlei vecht- en oorlogsscènes tot in detail worden nagebouwd.
,,Het speelgoed van Lego is niet meer zo onschuldig als het ooit was'', zegt hoofdonderzoeker Christoph Bartneck in The Guardian. ,,We leven in een digitaal tijdperk en de speelgoedfabrikanten gaan steeds verder om de aandacht van kinderen vast te houden.''
Onderzoek In het onderzoek zijn de Lego-catalogi van 1973 tot en met 2015 bestudeerd. Hieruit blijkt een forse toename van schietende en boos kijkende poppetjes.
Het Deense Lego maakt al bouwstenen sinds 1949. Met een kasteel, dat in 1978 op de markt kwam, doken voor het eerst wapens op; zwaarden, bijlen en lansen. Uit de Nieuw-Zeelandse analyse blijkt 30 procent van het Legospeelgoed uit wapens te bestaan.
Een conflict naspelen is een natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen
Troy Taylor
,,Een conflict naspelen is een natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen'', reageert Troy Taylor, woordvoerder van de blokjesfabrikant, op het onderzoek. ,,We zetten wel humor in om het niveau van het conflict af te zwakken.''
Of de gewelddadigere scènes schadelijk zijn voor het kind? Miesje van Rijn, woordvoerder van speelgoedinfo.nl, benadrukt het Nieuw-Zeelandse Lego-onderzoek niet te kennen. In het algemeen stelt ze dat kinderen op een andere manier naar speelgoed kijken dan volwassenen. ,,Kinderen kunnen - in tegenstelling wat volwassenen denken - het onderscheid tussen spelen en realiteit heel goed maken. Uit eerder onderzoek bleek dat kinderen die gewelddadigere computerspelletjes spelen in het echte leven geen geweld gebruiken. Een gewelddadigere scene in de Legodoos is ook een manier om iets bij kinderen ter discussie te stellen.''
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.