Volledig scherm
Maleisiërs raken voor het eerst van hun leven een hond aan tijdens het evenement in een park bij Kuala Lumpur. © Still Malay Mail Online

Onderzoek naar evenement 'hondaanraken' in Maleisië

Islamitische autoriteiten in Maleisië zijn een onderzoek gestart naar een evenement dat inwoners van Kuala Lumpur zondag liet kennismaken met honden als huisdier. Daarbij raakten honderden moslims voor het eerst in hun leven een trouwe viervoeter aan. 'Onrein en mogelijk een poging om ons te beledigen,' vinden de geestelijken.

Het evenement vond plaats in een park aan de rand van Kuala Lumpur en was volgens organisator Syed Azmi Alhabsi (30) bedoeld om mensen van hun angst voor honden af te helpen en tegelijkertijd sympathie te kweken voor dieren in het algemeen. Zo'n 800 bezoekers, overwegend moslims, maakten kennis met 200 honden in alle soorten en maten en met hun baasjes.

'Tegen de islam' 
Dit tot groot ongenoegen van de Islamitische autoriteiten in het land, waar de islam de overheersende godsdienst is. Volgens de islamitische leiders zijn ze inmiddels een onderzoek gestart. Honden zijn in hun ogen onrein en golden eeuwenlang als verspreiders van ziekten. 

Een van de geestelijken, Nooh Gadut, ziet het evenement als een poging tot belediging. 'Probeer geen cultuur te creëeren die tegen de islam is gekant,'  zo verklaarde hij tegenover Maleisische media. 

Gemengde reacties
Op social media lokt(e) het evenement gemengde reacties uit. Op Twitter verschijnen nog steeds berichten onder de hashtag #IWantToTouchADog. Ze variëren van 'Dit maakt me blij' en 'Ik heb een hond aangeraakt en vond het leuk' tot 'Dit is beledigend, onbeschoft en onaanvaardbaar' en 'Dit is verkeerd, besteed alsjeblieft wat tijd om dit te lezen en te delen, Moge Allah je beschermen' (zieonderaan). 

Organisator Azmi begrijpt de kritiek niet. Na afloop van zijn 'hondenaanraakdag' konden bezoekers deelnemen aan een speciaal wasritueel. Hij kijkt tevreden terug op het evenement. 'Ik ben nog steeds erg trots, schrijft hij op zijn Facebookpagina

Parlementslid
Bij zijn reactie staat een tweet van Nurul Izzah, een Maleisisische politica én de dochter van oppositieleider en voormalige vicepremier Anwar Ibrahim. Een van de beste twitterberichten die hij naar eigen zeggen ontving. 'Ik heb hem niet eerder durven delen uit angst dat mensen er ook over zouden vallen. Ze (Izzah) was graag gekomen maar had een andere afspraak.' 

Maleisië belijdt een gematigde vorm van islam maar conservatieve opvattingen winnen de laatste jaren terrein, waardoor minderheden klagen over een 'islamisering' van het land.