Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock/Fotomontage AD

Online doodgaan is een hele kunst

digitale erfenisWat moet er gebeuren met je Facebookaccount als jij dood bent? Wie erft de muziek die je hebt gedownload? Of je PayPaltegoed? Jurist Lucienne van der Geld stelde er een clausule voor op. ,,Je maakt het voor de nabestaanden makkelijker als je dingen vastlegt.''

Volledig scherm
Lucienne van der Geld © Saskia van Berdenis van Berlekom

Doodgaan is ook niet meer wat het geweest is. Kon je vroeger nog in alle rust vergaan tot stof, tegenwoordig blijf je voor eeuwig rondspoken op Facebook. Henk Krol feliciteerde vorig jaar nog vrolijk Joost Zwagerman via het sociale medium, terwijl de schrijver een paar weken eerder zelfmoord had gepleegd.Pijnlijk, vindt jurist Lucienne van der Geld. Maar ook: onvermijdelijk. ,,Het kerkhof op Facebook wordt almaar groter'', zegt ze.

Om die reden riep de jurist een clausule in het leven: de socialemedia-executeur. Deze kan worden opgenomen in je testament. Daarmee leg je vast wat er moet gebeuren met je accounts. Opheffen? In de lucht houden? En wie moet dat voor je doen?

Digitale nalatenschap
Twee jaar geleden legde Van der Geld zelf vast wat ze wil dat er met haar digitale nalatenschap gebeurt. Deze week vliegt ze naar een internationaal congres in Washington om die laatste wil voor het eerst publiekelijk uit te spreken. Facebook en LinkedIn luisteren mee. 

,,Als ik doodga, verschijnt op al mijn socialemedia-accounts een overlijdensbericht'', vertelt ze. ,,De tekst heb ik zelf geschreven.'' Dat was nog een heel gepuzzel, want een tweet telt slechts 140 tekens. ,,Alleen de sterfdatum neemt al tien tekens in beslag als je de liggende streepjes tussen dag, maand en jaar meetelt.''