Volledig scherm
© anp

Ook Beslist.nl stopt, voorsprong Nederlands schaatsen verdampt

Bij beslist.nl proberen ze de spanning er nog in te houden, maar de vergelijkingssite maakt vanmiddag op een persbijeenkomst bekend na vier seizoenen te stoppen als schaatssponsor. Het doel, een grotere naamsbekendheid, is bereikt. En de nabije toekomst van de sprintploeg van de broers Ronald en Michel Mulder en talent Kai Verbij lijkt verzekerd, met Plantina als nieuwe hoofdsponsor. Al is die handtekening nog niet gezet.

De laatste vier jaar stopten er veertien sponsors in het schaatsen:

Control (2012)
Hofmeier (2012)
APPM (2012)
1nP (2012)
Op=op voordeelshop (2012)
Anker (2013)
TVM (2014)
Liga (2014)
BAM (2014)
Activia (2014)
New Balance (2015)
Corendon (2016)
Stressless (2016)
Continu (2016)

Het voedingssupplementenbedrijf, eind vorig jaar overgenomen door Nutramin, is al op kleine schaal actief in het schaatsen en zou nu naamgevend sponsor van een grote ploeg worden. Het had de ploegen voor het uitkiezen en leek aanvankelijk opvolger te worden van Continu, de sponsor van de vrouwenploeg van coaches Marianne Timmer en Gianni Romme. Dat ging niet door, waardoor dat team ophoudt te bestaan. En zo waren en zijn er meer teams naarstig op zoek naar een geldschieter.

Het is 'pas' lente, maar de schaatsers beginnen over niet al te lange tijd alweer aan hun voorbereiding op het nieuwe seizoen. Dat veel ploegen en schaatsers medio april nog niet weten of, en zo ja in welk pak ze dat doen, is de laatste jaren vaker zo geweest. Maar de situatie lijkt nu, minder dan twee jaar voor de volgende Winterspelen, nijpender.

Voorsprong verdampt
Het Nederlandse schaatsen liep de afgelopen jaren vaak voorop. De concurrentie tussen de vele merkenteams stuwde het niveau omhoog. Maar die voorsprong, vooral ook financieel, op andere landen lijkt langzaam maar zeker te verdampen. In Noorwegen, Duitsland, Canada en de VS is beduidend minder geld beschikbaar, maar met het systeem van een kernploeg is er voor de beste schaatsers wel zekerheid. Zekerheid waarop menig Nederlandse schaatser nu jaloers is.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement