Volledig scherm
Donald Trump © afp

Ook Republikeinen eisen onderzoek naar Russische invloed op winst Trump

De vermeende Russische invloed op de verkiezingswinst van Donald Trump blijft de gemoederen bezighouden in Amerika. Nu eisen ook twee vooraanstaande Republikeinse leden van de Senaat onderzoek naar de kwestie. Zij menen dat iedere Amerikaan gealarmeerd zou moeten zijn.

Al eerder werd duidelijk dat Amerikaanse inlichtingendiensten op het spoor zijn gekomen van personen die duizenden gehackte e-mails van onder meer Hillary Clintons campagnemanager aan WikiLeaks hebben doorgespeeld. Het zou hier gaan om deelnemers van een door de Russische overheid geleide operatie om Trump het Witte Huis in te helpen en Clintons kansen te verkleinen.

Onderzoek
De Republikeinen Lindsey O. Graham en John McCain sluiten zich nu aan bij de oproep van de Democraten Charles E. Schumer en Jack Reed. Zij eisen een grondig onderzoek naar de Russische invloed op de Amerikaanse verkiezingen. In een gezamenlijke verklaring stellen zij dat iedere Amerikaan gealarmeerd zou moeten zijn over de recente berichten over Russische invloed tijdens de verkiezingen. 'Democraten en Republikeinen moeten samenwerken en onderzoeken hoe we op kunnen treden tegen cyberaanvallen'.

Trump
De aanstaande president van Amerika gelooft niets van alle verhalen. Volgens Donald Trump is het buitengewoon lastig om te bepalen waar hackers vandaan komen als je ze niet op heterdaad kunt betrappen. Het standpunt van Trump is ietwat opmerkelijk. Tijdens de verkiezingen riep hij in het openbaar letterlijk Russische hackers op om e-mails van Clinton boven water te krijgen.